eur:
389.02
usd:
362.25
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Szenzációs képek az új budapesti kristálybarlangról

Citadella-kristálybarlangnak nevezték el felfedezői azt az új budapesti barlangot, amelyet a Gellért-hegyen, egy építkezés helyszínén tártak fel, és egyelőre lezártak. A Természetvédelmi Hivatal később dönt arról, hogy látogatható lesz-e a nagyközönség számára.

Különleges barlangok rejtőznek a föld mélyén Budapesten, ezeket egymillió éve a hegyek felső rétegeiben a hévíz, azaz hidrotermális víz alakította ki, amely a főváros gyógyfürdőit is táplálja - mondta az InfoRádiónak az új barlang egyik felfedezője.

Adamkó Péter hozzátette: a hévíz vájta barlangok általában mészkőben alakulnak ki. Budapesten ilyen kőzetből van a Gellért-hegy és a Rózsadomb.

Építkezéskor bukkantak rá

A barlangkutató közölte: teljesen váratlanul, egy építkezés helyszínén találtak arra utaló jeleket, hogy a közelben barlang húzódik a Gellért-hegy oldalában, a Citadella alatt.

A kristálybarlangot január közepére 80 méter hosszan tárták fel, a járatok kutatása azonban továbbra is folyik.

A Citadella-kristálybarlangot, amelynek minden falát gipsz- és aragonit kristályok borítják egyelőre lezárták, csak szakemberek látogathatják, és a Természetvédelmi Hivatal dönt arról, megnyitják-e majd a nagyközönség számára is - mondta Adamkó Péter.

Nem az első sikerük

Adamkó Péter szerint minden kutatónak az a vágya, hogy új barlangokat fedezzen fel, ez pedig neki, és kollégájának, Leél-Õssy Szabolcsnak már többször sikerült. 1984-ben ők találtak rá a budapesti József-hegyi barlangban a világ legnagyobb hévizes barlangi termét, azóta 25-30 kisebbet is felkutattak.

A barlangkutató emlékeztetett: Budapest barlangjai is a világörökség részévé válhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×