eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyurcsányt "egy bizonyos kör félretájékoztatta"?

A Semmelweis Egyetem az Alkotmánybírósághoz fordul, ha az állam és a főváros a Szent János Kórházhoz csatolja a Kútvölgyi kórházat. A vezető politikusokat is gondozó Kútvölgyi megmentéséért az egyetem rektora levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz.

Karády István professzor, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja elmondta: attól tartanak, hogy az egyetem szépen felfejlesztett kutató- és oktatókórházát magánosítani akarják, és ezért csatolnák el.

A kórházat 1991-ben egy kormányrendelettel csatolták az egyetemhez. Az elmúlt 16 évben a SOTE igen sok fejlesztést hajtott végre benne, hogy alkalmas legyen egy kutató- és oktatókórház funkcióira.

Hangsúlyozta: a vezető politikusokat - már az államtitkárokat is - ebben az intézményben kezelik, akik ragaszkodnak is a kórházhoz. Tőlük tudják, hogy a miniszterelnököt valószínűleg "egy bizonyos kör félretájékoztatta", és a kormányfő azt az információt kapta, hogy az egyetem is hozzájárul az elcsatoláshoz.

A professzor hangsúlyozta: szívesen bekapcsolódnak a budapesti betegellátásba, ha a Szent János Kórháznak segítségre van szüksége, ehhez azonban szerinte nem kell egyesíteni a két intézményt.

Egyszer már volt arra példa, hogy egy egyetemtől el akartak venni egy épületet.

1994-ben azonban a szegedi eset kapcsán az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az egyetem a társadalom számára olyan fontos tevékenységet végez, amely nem csorbítható az elcsatolással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×