eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Eljött a politikai diszkó ideje?

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében nem köthető önkormányzati engedélyhez az, hogy valaki egy politikai rendezvényen emelvényt vagy hangosítást építsen, használjon. A fővárosi főjegyző szerint ezzel eljött a politikai diszkó ideje, mert így politikai megmozdulások keretében maratoni diszkót lehet majd tartani a köztereken.

A Fővárosi Közgyűlés októberben hozott egy rendeletet, amelyben önkormányzati engedélyhez kötötte, ha valaki egy bejelentett rendezvényen hangosítást akar elhelyezni, emelvényt vagy járművet visz a helyszínre, valamint azt is, ha ott vendéglátó-, reklám- vagy kereskedelmi tevékenységet végez.

Az Alkotmánybíróság azonban hétfőn kimondta: az utóbbi háromhoz valóban önkormányzati engedély kell, az első hármat azonban egy helyhatóság nem szabályozzhatja, mivel azok a gyülekezési törvényt, azaz a parlament által alkotott, kétharmados többséggel elfogadott jogszabályt érintik.

Tiba Zsolt fővárosi főjegyző szerint mindaddig, amíg az Országgyűlés nem rendezi ezt a kérdést, bárki szervezhet maratoni koncerteket a köztereken, hiszen politikai rendezvény több hétig is tartható.

Az alkotmányjogász mást mond

Másként látja ezt Lövétei István alkotmányjogász, aki az InfoRádióban azt mondta: az Alkotmánybíróság határozata nem jelenti azt, hogy ezentúl mindent szabad. A sátorverés és a diszkózás ugyanis nem része a gyülekezési jognak.

A téma érdekessége, hogy a szombati, Hősök terén megrendezett "becsület napi" megemlékezéssel kapcsolatban éppen azért indított vizsgálatot a rendőrség, mert a szervezők a hangosításra nem kértek engedélyt.

Tiba Zsolt főjegyző szerint az Alkotmánybíróság döntése most mentesíti a rendezvény szervezőit a felelősségre vonás alól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×