eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

"Ez nem más, mint a magyar holokauszt"

Horthy Miklós halálának 50. évfordulójára emlékezett a Jobbik Magyarországért Mozgalom vasárnap délután Budapesten. A közel másfél ezer emlékező lovas huszárok felvezetésével indult a Szent István Bazilikától a Március 15. térre, hogy tisztelegjen Magyarország volt kormányzójának emléke előtt.

A zsúfolásig megtelt Bazilikában délben emlékmisét celebráltak Horthy Miklós emlékére.

Az ökumenikus szertartás után másfél ezer árpádsávos, nemzeti színű és jobbikos zászlót lengető ember rendőri kíséret mellett vonult át a Váci utcán keresztül a Március 15. térre, ahol a szónokok a Petőfi szobor előtti emelvényen idézték fel Horthy Miklós politikai szerepét.

Pörzse Sándor újságíró úgy fogalmazott: a Horthy Miklóssal kapcsolatos igazságtalanságok még helyrehozhatók, ezért az utókornak méltón kell megemlékeznie a volt kormányzóról, az iskolákban pedig oktatni kell munkásságát.

Bogdán Péter, Kenderes polgármestere azt mondta, hogy "Horthy Miklós élő kultusza maradandó értéket hagyott az országra".

Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke szerint ma olyan vezetők irányítják az országot, akik szellemi utódai azoknak, akik ellen 24 éven keresztül harcolt a kormányzó.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke kijelentette: "ami Magyarországon történik, az a kormány tudatos, szervezett, lassú magyarirtása, és ez nem más, mint a magyar holokauszt."

Közölte, hogy kezdeményezik a parlament mellett lévő Károlyi Mihály és Szamuely Tibor szobrainak eltávolítását, helyükre pedig Horthy Miklósét állíttatnák fel.

A rendezvény ideje alatt rendbontás nem történt, a résztvevők a kormány távozását követelve, valamint "Vesszen Trianon" szavakat skandálva vonultak el az V. kerületi térről.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×