eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Százmillió forint közpénz minisztériumi utazásokra?

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közel százmillió forintnyi közpénzt költött el az elmúlt év őszének végéig hivatalos utazásokra.

A Magyar Nemzetben az áll, hogy kiküldetések költségeinek egy részét az Európai Unió ugyan kifizette, de az úti célok között olyan furcsa programok is szerepeltek, mint egy tavaszi egyhetes látogatás Mexikóban több mint kétmillió forintért a víz világfórumára, vagy egy karibi szigeten eltöltött hét a nemzetközi bálnavadászati bizottság ülésének alkalmából, amelyeket a magyar adófizetőknek kellett finanszírozniuk.

A Népszabadság arról ír, hogy júliustól az uniós polgárokat alapvetően bűncselekmény elkövetése miatt, és akkor is csak bírósági határozattal utasíthatják ki az országból. Attól kezdődően a magyarországi tartózkodás szabályainak megszegése - a kilencven nap túllépése -, illetve más szabálysértés elkövetése, például feketemunka esetén sem alkalmazható ilyen szankció. A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló, az eredetihez képest féléves csúszással július 1-jén hatályba lépő törvény szerint az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség három országa - Izland, Liechtenstein és Norvégia - lakóit a határokon is csak kivételes esetekben lehet feltartóztatni. A visszafordítás oka lehet az érvényes személyi igazolvány vagy útlevél hiánya, illetve a korábban hozott jogerős kitiltó határozat. A határőr azt sem firtathatja, hogy az uniós utazónak van-e pénze és szállása, vagy hová megy és meddig marad.

Az Index.hu-n olvasható, hogy több bankkal szemben is eljárást indít a GVH, mert a hitelkártyás hirdetésekben megtévesztik a fogyasztókat. A legtöbbször úgy hirdetik a termékcsoportot, hogy "akár 45 napig jár" a kamatmentes hitel, pedig ennek számos feltétele van.

A Világgazdaság számol be arról, hogy az utóbbi években számottevően csökkent és ma már kritikus szinten van a vállalkozásalapítási kedv Magyarországon - derül ki egy több tucat egyetem együttműködésében készült nemzetközi felmérésből. Biztató ugyanakkor, hogy a kényszervállalkozások aránya csökkenő trendet mutat: a magyar kezdő vállalkozók több mint háromnegyede most már a kecsegtető lehetőségek miatt választja az önállósulást.

A Napi Gazdaság írja, hogy legtöbbször csak túlélésre elég az élsportolók keresete, szociális biztonságot nem nyújt. A legtöbb magyar élsportoló egyetlen keresete a Gerevich-ösztöndíj. Ha a sportoló megsérül tb-re nem jogosult, pusztán az ösztöndíj révén, és a nyugdíjba beszámítható munkaideje sem nő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×