eur:
392.73
usd:
354
bux:
72274.85
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Ön mennyivel járul hozzá a globális felmelegedéshez?

Január 10-ig egy átlagos brit polgár pontosan annyival járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint egy átlagos kenyai egész évben.

A globális szennyezés és a károsanyag-kibocsátás terén egyre nagyobb különbség van a fejlett és a szegény államok között, a következményektől azonban ez utóbbiak szenvednek leginkább.

Egy nemzetközi környezetvédő szervezet nemrég közölt egy úgynevezett klímanapatárt, amely szerint Nagy-Britannia 10 nap alatt annyi széndioxidot bocsát ki, mint más ország egy év alatt.

Nem meglepő, de a legszegényebbek, például Csád, Afganisztán, vagy a Kongói Demokratikus Köztársaság gyakorlatilag semennyi széndioxiddal nem károsítja a környezetet.

India, amelyben többször annyi ember él, mint Nagy-Britanniában, egy hónap múlva éri be a szigetországot a kibocsátás terén. A briteket mindössze 20 ország előz meg a listán, köztük a vezető olajtermelők, mint például az Egyesült Államok. Jobban teljesít azonban 164 ország.

Egy átlag britre ugyanis 10 nap alatt 0,26 tonnányi széndioxid-kibocsátás jut. A világ legszegényebb 738 millió embere nem járul hozzá a klímaváltozáshoz, hatásaitól azonban ez az embercsoport szenved a legjobban.

A felmérés készítői szerint minden évben 160 ezer ember hal meg a globális felmelegedés hatásai miatt, köszönhetően az árvizeknek, a szárazságnak, az éhínségnek és különböző betegségeknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
KT-elnök: az infláció hosszú árnyéka az államadósságnál is látszik

KT-elnök: az infláció hosszú árnyéka az államadósságnál is látszik

A gazdasági kihívásokkal küzdő magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság, amely évtizedek óta meghatározza az ország gazdaságpolitikáját. Az adósság GDP-hez viszonyított aránya évtizedek óta a 70% körül mozog, és a jövőben is kulcskérdés lesz, hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni ezt a mutatót. A magyar Alaptörvényben az államadósság kívánatos szintje 50%-ban van meghatározva, de a gazdasági helyzet és a globális környezet nem kedvez a cél elérésének – mondta el Horváth Gábor, a Költségvetési Tanács elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×