eur:
392.73
usd:
354
bux:
72274.85
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Még az MSZP-t is meglepte az egészségügyi miniszter

Meglepte a szocialista politikusokat az egészségügyi miniszter régióknak küldött, a kórházi ágyszámokról szóló javaslata - mondta el Schvarcz Tibor, az egészségügyi bizottság alelnöke.

"Nem erre a kapacitásajánlatra számítottunk" - fogalmazott a szocialista politikus, hozzátéve, hogy a korábbi egyeztetések során - amelyeken kormánypárti képviselők, a megyék szakmai vezetői, kórházigazgatók és az Egészségügyi Minisztérium képviselői vettek részt - már kialakult egy előzetes lista, amely elfogadható kompromisszumokat tartalmazott.

A hétfői ajánlat eltér a korábban egyeztetettől - tette hozzá a szakpolitikus. Példaként a közép-dunántúli, a dél-dunántúli és az észak-magyarországi régiót említette.

Veszélyben a megegyezés?

"A korábbi konszenzus közeli állapotot teljesen átszabta ez a lista, (...) nem tudom, hogy lehet ezek után megegyezni" - mondta Schvarcz Tibor. Hozzátette: a regionális egészségügyi tanácsoknak kiküldött miniszteri listában vannak ugyan tartalékkapacitások, ám azok nem elégségesek arra, hogy feloldják azokat a feszültségeket, amelyeket a korábbi egyeztetés megszüntetett volna. (A listán szerepel a 39 kiemelt kórház is, sok esetben úgy, hogy egyetlen aktív ágyat sem tüntet fel az intézmények neve mellett a javaslat. Ez nem azt jelenti, hogy ezek a kórházak megszünnek, csupán arról van szó, hogy a kiemelt kórházakról külön rendelkezik a törvény. De előfordul az is, hogy a törvényben garantált számnál többet javasol az intézményeknek a tárca, így a most nyilvánosságra került listában is szerepel adat a nevük mellett, ez azt jelenti, hogy ennyivel több ágyra számíthatnak a jövőben - a szerk.)

Az Egészségügyi Minisztérium hétfőn juttatta el a regionális egészségügyi tanácsoknak azt a listát, amely azt tartalmazza, hogy a tárca hány kórházi ágy fenntartását javasolja az egyes régiókban.

A tanácsoknak 20 napjuk van arra, hogy döntsenek a normatívák és az ellátási területek felosztásáról. A döntés akkor érvényes, ha azt a régió valamennyi kórháza 30 napon belül jóváhagyja. Ha az érintett gyógyintézményeknek, illetve fenntartóiknak nem sikerül megegyezniük, a miniszter nyolc napon belül dönt a régió normatíváinak felosztásáról.

Az új finanszírozási szerződéseket 2007. március 31-ig kell megkötni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
KT-elnök: az infláció hosszú árnyéka az államadósságnál is látszik

KT-elnök: az infláció hosszú árnyéka az államadósságnál is látszik

A gazdasági kihívásokkal küzdő magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság, amely évtizedek óta meghatározza az ország gazdaságpolitikáját. Az adósság GDP-hez viszonyított aránya évtizedek óta a 70% körül mozog, és a jövőben is kulcskérdés lesz, hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni ezt a mutatót. A magyar Alaptörvényben az államadósság kívánatos szintje 50%-ban van meghatározva, de a gazdasági helyzet és a globális környezet nem kedvez a cél elérésének – mondta el Horváth Gábor, a Költségvetési Tanács elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×