eur:
392.66
usd:
354.12
bux:
72312.92
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Felmentették az október 23-i zavargások több résztvevőjét

Az október 23-i zavargások során előállított személyek semmiféle szabálysértést nem követtek el egy be nem jelentett rendezvényen, ezért velük szemben jogellenesen rendelt el a rendőrség szabálysértési őrizetet - döntött a Fővárosi Bíróság. A rendőrség hivatalosan nem kommentálja, nem hivatalosan furcsállja a döntést.

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság az elsőfokú ítéletet, és megszüntette az eljárást négy randalírozó ellen, akiket október 23-án délután állítottak elő a rendőrök a Deák tér közeléből, majd október 26-án rendzavarásért négy-négy nap elzárással büntette őket a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A bíróság indokolása szerint a gyülekezési jog mindenkit megillető alapvető szabadságjog, melynek gyakorlását a Magyar Köztársaság elismeri és biztosítja. E jog előzetes bejelentés nélküli gyakorlása a jogerős döntés írásos indoklása szerint bár nem jogszerű, nem minősíthető sem bűncselekménynek, sem pedig szabálysértésnek.

A bíróság szerint nem alkalmazható a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó megmozdulások esetében a szabálysértésről szóló törvény azon rendelkezése, miszerint, aki rendzavarás vagy garázdaság esetén a hatóság vagy az eljáró hivatalos személy intézkedésével szemben engedetlenséget tanúsít, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A rendőrség hivatalosan nem kommentálta a döntést. Rendőrségi források ugyanakkor furcsállották, hogy a bíróság szerint a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényeken bárki megtagadhatja a helyszínen intézkedő rendőr utasításainak végrehajtását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×