eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Olcsóbb az autózás, mint a buszozás?

Autó vagy tömegközlekedés? Melyik éri meg jobban? A BKV drasztikus újévi vonaljegyár-emelése számolgatásra késztette szerkesztőségünket.

A következőkben azt mutatjuk be, hogy - miközben a környezettudatos gondolkodás nyilván sokakat fordítana a tömegközlekedés felé - anyagi okokból Budapesten inkább gépkocsival éri meg közlekedni.

Lássuk csak: egy liter benzin átlagosan 255 forintért kapható, egy BKV-vonaljegyért pedig majdnem ennyit, 230 forintot kell fizetni.

Ebből kiszámolható, hogy egy 8 literes átlagfogyasztású benzinüzemű autó a vonaljegy áráért körülbelül 10 kilométert képes megtenni.

Ezek után nézzünk két példát - immár az egyik internetes útvonaltervező oldal igénybevételével! A programot az említett fogyasztásra, benzinárra, illetve a legrövidebb út választására optimalizáljuk.

Mit gondolnak tehát, mennyibe kerül, ha a Moszkva térről kívánunk eljutni a Kelenföldi pályaudvarig?

Nos, az öt és fél kilométeres távot autóval 14 perc alatt tehetjük meg, 112 forintos költséggel.

Ugyanerre a BKV-val több lehetőségünk is van - utazhatunk metróval, autóbusszal, villamossal -, de mindenképpen legalább kétszer át kell szállnunk. Az útiköltség tehát 460 forint.

Most pedig nézzünk egy pesti példát. A cél, hogy a Hősök teréről eljussunk a városközpontba, a Deák térre.

Ez a 3 kilométeres távolság autóval 7 perc alatt tehető meg, 61 forintos költséggel. Ugyanez a földalattival, átszállás nélkül: 230 forint.

Az első esetben tehát 112 forint aránylik a 460-hoz, a másodikban pedig 61 a 230-hoz, ami egyaránt azt jelenti, hogy a tömegközlekedés mintegy négyszer annyiba kerül, mint az autózás.

A különbségből ügyeink intézéséhez akár a parkolójegy luxusát is megengedhetjük magunknak.

Végül még annyit, hogy az elmondottak taglalásakor figyelmen kívül hagytuk, hogy benzint az összefoglalóban szereplő árnál olcsóbban is lehet vásárolni (az egyik internetes kereső szerint Budapesten akár 4 forinttal kedvezőbben), a BKV-jegyet azonban fix áron kínálják.

És azt sem említettük, hogy a fenti gazdaságossági számítás fokozottan igaz, ha az autóban két vagy több ember utazik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×