eur:
393.25
usd:
354.93
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

A szeizmológus sem tudja, miért nem volt utórengés

A Richter-skála szerinti 4,1-es erősségű földrengéseket - mint amilyen a vasárnapi, gyömrői volt - általában utórengések követik. Most azonban nem így történt, de hogy miért nem, arra a szeizmológus sem tudott válaszolni az InfoRádióban.

Magyarországon évente száz-százhúsz földrengést mérnek a műszerek, a lakosság azonban legfeljebb négyet érez ezekből - mondta az InfoRádióaban Wéber Zoltán. A Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa hozzátette: Budapest déli-délkeleti részén viszonylag gyakran mérnek földmozgást.

A szakember elmondta azt is, hogy Magyarország a Föld egy összetöredezett részén fekszik, sok kisebb törésvonal, és egy nagyobb, az országot északkeleti-délnyugati irányba kettészelő törésvonal szabdalja fel.

A december 31-ei gyömrői földrengést nem követte utórengés, holott egy ekkora földmozgás után általában, ha nem is érezhető, de műszerekkel mérhető rengések jönnek.

Hogy ez most miért nem következett be, arra még Wéber Zoltán sem tudott válaszolni. Az okot még keresik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×