eur:
385.28
usd:
354.85
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Kilencszázegy ember halt meg idén az utakon

Kilencszázegy ember meghalt, több mint hatezren súlyosan megsérültek az első háromnegyedévben történt csaknem 15 ezer személyi sérüléssel járó közlekedési balesetekben; az elhunytak és a súlyos sérültek mintegy fele vétlen volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A balesetekben összesen csaknem 21 ezer közlekedő sérült meg.

A tavalyi év hasonló időszakához képest ugyanakkor 2 százalékkal csökkent a közúti közlekedési balesetek száma. Idén 4 százalékkal kevesebb volt a halálos áldozat, illetve 1 százalékkal a súlyos sérült, csupán az ittasan okozott balesetekből volt 4 százalékkal több az első kilenc hónapban.

A balesetek 13 százalékát ittas vezetés okozta. Az alkohol hatása alatt okozott balesetek száma Dél-Alföldön nőtt a legnagyobb mértékben, több mint harmadával.

Budapesten azonban jelentős javulás volt: itt az év első kilenc hónapjában egyetlen halálos kimenetelű ittasan okozott baleset sem volt.

A közúti balesetekben leggyakrabban a keresztező irányban haladó járművek ütköztek. A második leggyakoribb baleset a gyalogosgázolás, melyek 7 százaléka halálos kimenetelű volt.

A balesetek 62 százalékát személygépkocsik, 10 százalékát teherautók, 9 százalékát kerékpárosok, 7 százalékát gyalogosok okozzák. A balesetek 92 százaléka a járművezetők hibájából történt. Leggyakoribb a sebesség helytelen megválasztása.

A balesetek 67 százaléka lakott területen történt. Az autópályákon közlekedők a balesetek mindössze 2 százalékát okozták és az ezeken a szakaszokon megsérült személyek 32 százaléka külföldi volt. Az autópályák közül a legtöbb baleset az M7-en történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×