eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gyógyszerfogyasztás: sokat szedünk, mégis keveset?

A nyugat-európai országokhoz képest alacsony a magyar gyógyszerfogyasztás, a közép-kelet-európai viszonylatban azonban "az élvonalba" tartozik Magyarország. Skultéty László, a GKI Egészségügy-kutató Intézet vezetője szerint ugyanakkor a gyógyszerre költött pénzek gyors magyarországi növekedése inkább a drágább készítményekre való áttérésnek, mint a fogyasztás jelentős növekedésének az eredménye.

Tavaly összesen mintegy 300 millió doboz gyógyszert vásárolt a magyar lakosság a patikákban, ami fejenként nagyjából 30 dobozt jelent.

A GKI Egészségügy-kutató Intézet vezetője szerint ez a mennyiség a nyugat-európai országok fogyasztásához képest igen alacsony, csupán fele-negyede annak.

A keleti blokk országait nézve azonban a Magyarországon - dollárban mérve - nagyobb a gyógyszerfogyasztás, mint Csehországban vagy Lengyelországban. Szlovákiával azonban nagyjából egy szinten vagyunk - mutatott rá Skultéty László.

A gyógyszerfogyasztás világszerte folyamatosan nő, és ez a tendencia érvényesül Magyarországon is - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Az elmúlt 7 évben a támogatott patikai gyógyszerek forgalma - forintban mérve - 17 százalékkal nőtt évente. Ebből a növekedésből azonban 10 százalékot az generált, hogy a drágább készítmények irányába tolódott el a fogyasztás. Mindössze 3 százalékos emelkedést jelentett ebből a cégek áremelése, és 3 százalék volt az emelkedés a megvásárolt gyógyszerek dobozszámát tekintve - hangsúlyozta Skultéty László.

A GKI Egészségügy-kutató Intézet vezetője megjegyezte: a magyar felnőttek fele rendszeresen szed legalább egy gyógyszert, és a rendszeres gyógyszerszedők kétharmada legalább 5 gyógyszert szed rendszeresen.

A szív és érrendszeri megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszerek a fogyasztás harmadát,  az idegrendszerre ható orvosságok 17 százalékát, az anyagcserére ható készítmények pedig 13 százalékát teszik ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×