eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Demszky: kétmillió budapesti főpolgármestere leszek

Letették az esküt a képviselők a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén. Demszky Gábor nyitó beszédében kijelentette, hogy kétmillió budapesti főpolgármestere lesz, azoké is, akik az agglomerációból bejárnak a fővárosba.

A főpolgármester hangsúlyozta: szeretne kezet nyújtani a koalíciós partneren kívül a többi közgyűlési pártnak, mert úgy érzi, hogy megvannak a közös pontok és a konszenzusos működés alapjai.

A jövőről Demszky Gábor elmondta: a ciklusban befejeződik a 4-es metró, a csepeli szennyvíztisztító építése, de fájdalmas.

Ugyanakkor nehéz döntéseket is hozni kell, például, hogy visszafoglalják az autóktól a belvárost - tette hozzá.

Tarlós gratulált

Tarlós István, a Fidesz frakció vezetője gratulált Demszky Gábornak a főpolgármesteri poszt elnyeréséhez, és bejelentette, hogy a képviselőcsoport támogatja az illetményének megállapításáról szóló előterjesztést.

Ezután a közgyűlés egyhangúlag elfogadta, hogy a főpolgármesteri illetmény 671 ezer forint legyen, amelyhez mintegy 200 ezer forintos költségtérítési átalány, valamint ingyenes gépkocsi- és mobiltelefon-használat jár.

Molnár Gyula, az MSZP frakcióvezetője felhívta a figyelmet, hogy a megállapított illetmény ugyanannyi maradt, mint az előző ciklusban. A képviselők viszont alapilletményük 30 százalékos csökkentésére számíthatnak.

Vita a közterület-használatról

A közgyűlésben éles vita alakult ki egy előterjesztésről, amely szerint a politikai gyűlésekhez továbbra sem lenne szükség közterület-használati engedélyhez, ám az ahhoz kapcsolódó kereskedelmi tevékenységhez, pódiumok, hangosítás, valamint kivetítő elhelyezéséhez igen.

Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője rögtönzött sajtótájékoztatóján bejelentette: nem támogatják az előterjesztést, azt egy simlis kísérletnek tartják, amellyel a főváros a politikai rendezvények megtartását akarja ellehetetleníteni.

Az előterjesztést végül az ellenzék kifogásai miatt nem vették napirendre.

Döntöttek arról is, hogy jóváhagyják a Miniszterelnöki Hivatal október 23-ai közterület-használatra vonatkozó kérelmét, amelynek keretében korabeli tankokat, ágyúkat és teherautókat helyeznének el a Corvin közben és a Városháza parkban.

Savaztak

Az ülés alatt savval öntötték le Molnár Gyula XI. kerületi polgármester, a fővárosi MSZP frakcióvezetőjének autóját. A szolgálati autóban milliós kár keletkezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×