eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Belebukott az ingatlanadóba a pénzügyi államtitkár

Lemondott Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A távozási szándékot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta - közölte a kormányszóvivő. Az államtitkár távozását csütörtöki, az ingatlanadóval kapcsolatos nyilatkozatával indokolta.

A miniszterelnök elfogadta Katona Tamás lemondását, ezért kezdeményezi a Pénzügyminisztérium államtitkárának felmentését - közölte a kormányszóvivő.

Katona Tamás azt követően ajánlotta fel a lemondását a kormányfőnek, hogy Gyurcsány Ferenc figyelmeztette őt a nyilatkozattételi fegyelemre, a kormányzati tisztviselőkkel szembeni elvárásokra.

A kormányfő megengedhetetlennek tartja, hogy kormányzati tisztviselők nyilatkozatai olyan szándékokat tulajdonítsanak a kormánynak, amelyekről döntés semmilyen formában nem született - hangsúlyozza a közlemény.

Az államtitkárnak az ingatlanadóval kapcsolatos csütörtöki nyilatkozata hamis látszatott keltett; az ingatlanadó részleteinek kidolgozása szakmai vizsgálatok és elemzések tárgya, és később döntenek róla - tette hozzá a kormányszóvivő.

A kormány és a kormányfő ugyanakkor nagyra értékeli Katona Tamás szakmai munkáját, ezért a kormány továbbra is számít a munkájára, más beosztásban.

Ezt mondta

A Pénzügyminisztérium államtitkára csütörtökön, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége rendezvényén azt mondta: a kormány 2008-tól vezetné be az ingatlanadót az átlagosnál értékesebb, jelenleg 9,5 millió forintnál többet érő lakóingatlanokra.

Katona Tamás hangsúlyozta: még nincs döntés arról, hol húzzák meg az alsó értékhatárt.

Az államtitkár hozzátette: a törvénytervezetet tavasszal kívánják a parlament elé terjeszteni.

Nem ez volt az első baki

A kormányszóvivő közleménye is utalt arra, hogy Katona Tamás nem először nyilatkozott elhamarkodottan.

A Pénzügyminisztérium államtitkára június 27-én az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén bejelentette: a kormány elfogadja, hogy a 15 százalékos áfakulcs 17, a 20 százalékos pedig 23 százalékra emelkedjen.

Később kiderült, hogy az SZDSZ nem tudott erről a tervről, a kormány pedig végül a 15 százalékos áfakulcs 20 százalékra emelése mellett döntött, az addig 20 százalékos kulcs változatlanul hagyása mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×