eur:
394.45
usd:
370.71
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Az egészségügyi reform is Balatonőszödön született

A parlament elé pénteken kerülő "három és fél" törvényjavaslat még nem a teljes egészségügyi reform - közölte az egészségügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Molnár Lajos elmondta azt is: vizsgálják az adatvédelmi biztos háziorvosi adatszolgáltatással kapcsolatos állásfoglalását, és szükség esetén változtatnak a szabályozáson.

A kormány pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek a gyógyszer-gazdaságosságról, a biztosítási felügyeletről és a kötelező kamarai tagság megszüntetéséről szóló törvényjavaslatokat.

Ezzel kapcsolatban az egészségügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: az alapvető döntések már a balatonőszödi kormányülésen megszülettek; a három és fél, mélyreható változásokat előidéző törvénycsomag a kormány előtt van, és délben már a képviselők asztalán lehet.

A következő év még a nagy jelentőségű jogszabályok jegyében telik majd, például a biztosítási rendszerrel összefüggésben - tette hozzá Molnár Lajos.

Minden a betegek érdekében

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy ma a társadalombiztosítás többet költ gyógyszerre, mint minden egyéb gyógyító tevékenységre. Ezen szerinte azzal lehet a többi között változtatni, hogy nyilvánossá teszik a gyógyszer-kereskedelem rendszerét.

Jelenleg a gyártók, a nagykereskedők és állam megállapodnak a betegek pénzéről, közben a beteg meg azt érzi, hogy folyamatosan többe kerül a gyógyszer. Ezt a folyamatot meg kell állítani - jelentette ki Molnár Lajos.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: világos játékszabályok kellenek arra, hogyan lehet garantálni, hogy a betegek a lehető legolcsóbban jussanak hozzá a korszerű gyógyszerekhez.

Vizsgálják Péterfalvi kifogásait

Az egészségügyi miniszter közölte azt is: vizsgálják az adatvédelmi biztos háziorvosi adatszolgáltatással kapcsolatos állásfoglalását, és szükség esetén változtatnak a szabályozáson.

Péterfalvi Attila szerint jogellenes a háziorvosok tételes betegforgalmi jelentése, mert azt nem törvény, hanem kormányrendelet szabályozza. Az ombudsman szerint az orvosok által szolgáltatott információk adatkezelési szempontból "törékenyek".

Molnár Lajos emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi államtitkár a jogszabály megalkotása idején az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál dolgozott, és egyeztette a törvényjavaslatot az adatvédelmi biztos munkatársaival.

"Megnézzük a kifogásokat, de a jogszabály hatályban van. A betegek pénzének felhasználását a biztosító köteles ellenőrizni" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×