eur:
392.21
usd:
362.76
bux:
73432.16
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Továbbra is hatalmas Fidesz-előny

Az elmúlt hetek politikai válsága alig hagyott nyomot a szavazótáborok erőviszonyain. A pártok gyakorlatilag az augusztusi támogatottsági szintet stabilizálták - derül ki a HVG megbízásából készített Medián-kutatásból.

Három héttel a miniszterelnök balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után megállapítható, hogy az azóta zajló politika szinte egyáltalán nem gyakorolt mozgósító hatást a választópolgárokra - olvasható a HVG-ben.

A kutatásból kiderül: a teljes szavazókorú népességben tartósan 60 százalék alatt maradt azok aránya, akik állításuk szerint egy most vasárnapi parlamenti választáson biztosan az urnák elé járulnának.

Kivételt jelentenek a két nagy párt szimpatizánsai. A Fidesz-hívek körében júliushoz képest az 5 százalékos emelkedés után 75 százalékra, az MSZP-sek körében a 3 százalékos növekedés után 67 százalékra nőtt a biztos szavazók aránya.

A Fidesz-tábor nagyobb aktivitásának okát a kutatók abban látják, hogy míg a teljes népességben csak 13 százalék, addig a választani tudó biztos szavazók körében 22 százalékos a nagyobbik ellenzéki párt előnye.

Mindez azonban nem a szeptemberi, októberi fejlemények következménye.

A szocialisták számára a rendkívül kedvezőtlen szavazatarányok augusztus eleje óta lényegében változatlanok. Sőt, a krízis előtti utolsó Medián-felmérés szerint a szocialisták támogatottsága valójában szeptember elején jutott mélypontra - ekkor a teljes népesség 23 százaléka szavazott volna rájuk - azóta viszont ez az arány 4 százalékkal növekedett.

A kiélezett helyzetben vélhetően a korábbi támogatók közül szereztek vissza valamennyit, legalábbis erre utal, hogy a bizonytalanok április óta növekvő arányában is a korábbi tendenciával ellentétes változás következett be, és szeptemberről októberre éppen annyival csökkent a bizonytalanok száma, mint amennyivel az MSZP-szavazóké nőtt.

A politikai válság tehát megerősítette néhány MSZP-szimpatizáns elkötelezettségét, ám közben legalább ennyire növelte a pár iránti ellenérzéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Márton Anna nyerte a magyarok párharcát, Szűcs Luca is a legjobb nyolc között

Márton Anna 15-7-re verte Pusztai Lizát, Szűcs Luca 15-10-re a világbajnoki harmadik, bolgár Joana Ilievát, két magyar jutott a legjobb nyolc közé a női kardvívók egyéni versenyében. A folytatásban Márton Anna Olha Harlannal, Szűcs Luca Sara Balzerrel vív majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×