eur:
392.21
usd:
362.76
bux:
73432.16
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Jönnek a mobilpatikák?

Az egészségügyi kassza kiadásait csökkentheti, ha az egészségbiztosítók nyilvános vitákra kényszerítik a gyógyszergyárakat. Aggályos lehet azonban, ha a gyártóknak különadót kell majd fizetniük, cserében azért, hogy az egészségbiztosító az ő terméküket választja be a támogatott készítmények közé.

Rékassy Balázs, a GKI egészségügyi kutatóintézet munkatársa azt mondta: Magyarországon az állami egészségügyi kiadásokon belül igen nagy arányt képeznek a gyógyszerkiadások. Az OEP a költségvetésének harmadát költi erre. A kormány ennek akar gátat vetni a gyógyszergyárak megadóztatásával.

Az egészségbiztosító minden évben tárgyalóasztalhoz ül a gyártókkal, hogy egyezségre jusson velük a készítmények áráról és támogatásáról. Rékassy Balázs szerint, ha ezek a tárgyalások megfelelően előkészítettek lennének, akkor nem lenne szükség az új adóra. Ez utóbbi pedig versenyjogi kérdéseket is felvethet.

A gyógyszerárusítás liberalizációjával - azaz annak engedélyezésével, hogy a patikákon kívül is lehessen medicinákat vásárolni -csökkenhet a gyógyszertárak száma. Az elemző szerint főleg az idősek által lakott, kistelepülési patikák zárhatnak be, de helyükbe mozgó patikák léphetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Márton Anna nyerte a magyarok párharcát, Szűcs Luca is a legjobb nyolc között

Márton Anna 15-7-re verte Pusztai Lizát, Szűcs Luca 15-10-re a világbajnoki harmadik, bolgár Joana Ilievát, két magyar jutott a legjobb nyolc közé a női kardvívók egyéni versenyében. A folytatásban Márton Anna Olha Harlannal, Szűcs Luca Sara Balzerrel vív majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×