eur:
392.14
usd:
362.65
bux:
73431.84
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Egy tízmilliárd forintos mondat miatt nem épülhet az M0-ás

Egy, az építési engedélyből kihagyott mondat miatt legalább két hónapig áll az M0-ás körgyűrű keleti szektorának építése. Béni Gyöngyi, a Nemzeti Autópálya Zrt. szóvivője elmondta, hogy ha a késés miatt kicsúsznak a határidőből, az ország elvesztheti a beruházásra adott több mint tíz milliárd forintos uniós támogatást.

Felfüggesztette az M0-ás körgyűrű keleti szektorának 3-as számú főút és M3-as autópálya közötti szakaszának építését a Közlekedési Főfelügyelet, miután szeptember végén a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a 8,5 kilométeres szakaszra vonatkozó jogerős építési engedélyt, és új engedélyezési eljárásra kötelezte az elsőfokú környezetvédelmi és közlekedési hatóságot.

A Nemzeti Autópálya Zrt. szóvivője az InfoRádióban megerősítette: egy, a környezetvédelmi engedélyből hiányzó mondat miatt kell felfüggeszteni a szakasz építését.

A csomópont a gond

A környezetvédelmi engedélyben négy csomópont szerepelt ezen a szakaszon, az építési engedélyben viszont már csak három. Időközben ugyanis a Nemzeti Autópálya Zrt. és az érintett önkormányzat megegyezett abban, hogy éppen környezetvédelmi okokból elhagyja a negyedik csomópontot.

Bár a környezetvédelmi engedélyhez csatolták a vonatkozó közmeghallgatási jegyzőkönyveket, a bíróság szerint külön mondatnak kellett volna szerepelnie a környezetvédelmi engedélyben arról, hogy ez az egy csomópont nem fog megépülni. Ez hiányzik az engedélyből - tette hozzá Béni Gyöngyi.

Több mint tíz milliárdba kerülhet a hiba

A szóvivő felhívta arra a figyelmet, hogy amennyiben nem készül el a 2007 év végi határidőig a szakasz, elveszíthetik a több mint 10 milliárdos uniós támogatást.

A felügyelet tájékoztatása szerint az új engedélyeztetési eljárást elkezdték. Reméljük, hogy legkésőbb hatvan napon belül - ami a hivatalos eljárás ideje - újra tudunk dolgozni, és az időjárás is kegyes lesz hozzánk - jegyezte meg Béni Gyöngyi.

A Nemzeti Autópálya Zrt. korábban közölte: az építkezés leállítása folyamatosan történik, és akár két-három hetet is igénybe vehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Márton Anna nyerte a magyarok párharcát, Szűcs Luca is a legjobb nyolc között

Márton Anna 15-7-re verte Pusztai Lizát, Szűcs Luca 15-10-re a világbajnoki harmadik, bolgár Joana Ilievát, két magyar jutott a legjobb nyolc közé a női kardvívók egyéni versenyében. A folytatásban Márton Anna Olha Harlannal, Szűcs Luca Sara Balzerrel vív majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×