eur:
389.63
usd:
361.82
bux:
68511.54
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Verespatak: román-magyar félreértés?

A román szaktárca szerint a magyar környezetvédelmi minisztérium hivatalosan nem kérte a verespataki aranybánya engedélyeztetésének elutasítását - írja szerdai számában a Krónika című erdélyi napilap. R. Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtófőnöke az InfoRádiónak elmondta, nem tudja, mi okozhatja a félreértést, mivel a magyar fél már elküldte a beruházással kapcsolatos hivatalos álláspontját.

A bukaresti szaktárca elismeri ugyan, hogy a magyar fél eljuttatta a verespataki aranybányával kapcsolatos álláspontját, cáfolja viszont, hogy a budapesti környezetvédelmi minisztérium hivatalos úton kérte a beruházó által igényelt engedélyek elutasítását - írja a Krónika.

R. Bakonyi Ágnes, a magyar szaktárca sajtófőnöke szerint nem tudják mi okozhatja a félreértést. Megjegyezte: egyelőre ők is csak a sajtóból értesültek a román álláspontról, nem tudták még ellenőrizni, hogy valóban így nyilatkozott-e a román miniszter.

"Hivatalos véleményt és levelet küldtünk a román hatóságoknak. Ebben leírtuk, hogy azt javasoljuk az illetékes hatóságoknak, hogy ne fogadják el a Verespatakra tervezett aranybánya környezeti hatástanulmányát" - hangsúlyozta a magyar környezetvédelmi tárca sajtófőnöke.

R. Bakonyi Ágnes emlékeztetett arra: a hivatalos dokumentumban 122 ponttal támasztották alá, hogy miért nem jó a hatástanulmány, és miért nem ad biztosítékot arra, hogy nem történik egy nagybányaihoz hasonló környezeti katasztrófa.

A sajtófőnök megjegyezte: vétójogot nem biztosít az a nemzetközi egyezmény, amelynek keretében Magyarországnak véleményezési joga van az aranybánya ügyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Megvásárolta a Wilhelm von Finck csoport tagvállalataként működő Euro Real Estate az IMMOFINANZ-tól a City Tower Vienna-t - számolt be róla az eladó. A 87 méter magas irodaépület több mint 150 millió eurós (kb. 58 milliárd forint) vételára az idei év eddigi legmagasabb összegű tranzakciója az osztrák ingatlanpiac irodaszegmensében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×