eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kövér: abszurd és hazug a Nemzetbiztonsági Hivatal

A Fidesz álláspontja szerint politikai szempontok befolyásolják a Nemzetbiztonsági Hivatal tevékenységét. A legnagyobb ellenzéki párt ezért a hivatal vezetőjét, Galambos Lajost alkalmatlannak tartják posztja betöltésére - jelentette ki Kövér László, az Orbán-kormány volt titokminisztere.

A Fidesz szerint politikai szempontok alapján működik a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH), ezért annak vezetőjének távoznia kellene.

Kövér László és Demeter Ervin, az Orbán-kormány két titokminisztere az NBH hétvégén kibocsátott közleményét kifogásolta, amelyben a hatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a békés és törvényes demonstráció tömegzavargássá alakulhat át, melyben a részvevők - tekintet nélkül eredeti szándékukra - akár puszta jelenlétük miatt is bűncselekmények elkövetőjévé válhatnak.

A bírói gyakorlat szerint ugyanis aki jelen van egy bűncselekmény elkövetésénél, és jelenléte szándékerősítő hatással lehet a bűncselekmény elkövetőjére, pszichikai bűnsegédként maga is a bűncselekmény elkövetőjévé válik - írta az NBH.

A hatalom érdekeinek megfelelően?

Kövér László abszurdnak, hazugnak és manipulatívnak nevezte azt a jogértelmezést, amely megfélemlíti a jogaikkal élni akaró állampolgárokat, és lényegében megszünteti a jogállamiságot Magyarországon.

A két volt titokminiszter arról beszélt, hogy a jelenlegi hatalom a titkosszolgálatokat saját öncélú hatalmi érdekeinek szolgálatába állítja, ezért megingott a bizalmuk az NBH-ban.

Az NBH visszautasítja a vádakat

A Nemzetbiztonsági Hivatal közleményben reagált az elhangzottakra. A szervezet hangsúlyozta: "politikamentesen és felelősségtudattal végzi törvényi feladatát, az Alkotmány és a törvényi felhatalmazások betűjéhez és szelleméhez ragaszkodva".

Az NBH szerint ennek tett eleget akkor is, amikor honlapján közzétette azt a tájékoztatást, hogy erőszakos cselekmények színhelyén az azokban részt nem vevőket is veszély fenyegetheti.

MSZP: súlyos lépés

Az MSZP nagyon súlyos lépésnek tartja, hogy a Fidesz lemondásra szólítja fel a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjét - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának szocialista alelnöke.

Nem szabad a nemzetbiztonsági szolgálatokat elbizonytalanítani, illetve azt a képzetet kelteni, mintha nem végeznék jól a munkájukat - tette hozzá Tóth Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×