eur:
389.57
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A kormány működik, a közigazgatás bénult

Az utóbbi hetek politikai válsága miatt teljes bénultság jellemezte az államigazgatást. Sok mindenben nem haladnak úgy a dolgok, ahogy kellene, de a kormány működik.

A Népszabadságban olvashatják, hogy több szervezet is igényt tart a Kossuth térre október 23-án, és a terület igénybevételéről rendőrségi egyeztetések folynak. A tervezett állami ünnepségnek része a Parlament épületének díszkivilágítása, ám ehhez igénybe kellene venni azokat a területeket is, ahol jelenleg a tüntetők tartózkodnak. Kérdés azonban, sikerül-e velük megegyezni arról, hogy az esetleg ugyanarra a területre kiadandó közterület-használati engedélyt ők is tudomásul vegyék.

Az Index információi szerint az utóbbi hetekben teljes bénultság jellemezte az államigazgatást. A politikai válság a közigazgatásra is hatással volt: a minisztériumi apparátusok alig félgőzzel dolgoztak. Az internetes portál kormányzati forrásra hivatkozva azt állítja, hogy sok mindenben nem haladnak úgy a dolgok, ahogy kellene, de a kormány működik. Az informátor szerint ennek azért nincs sajtóvisszhangja, mert értelmetlennek tartanák ezt olyan időszakban kommunikálni, amikor "úgysem jönne át".

A Magyar Nemzet írja, hogy a megszorító csomag az érettségizőket sem kíméli. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium főként anyagi megfontolásból megszüntette a téli vizsgaidőszakot, így a diákoknak jövőre már csak kétszer nyílik lehetőségük a vizsgák letételére. Az őszi érettségik jövő pénteken kezdődnek.

A Világgazdaság cikkéből kiderül, hogy minden ötödik hitelfelvevőnek már felmondták a bankok a szerződését, és minden második közel áll hozzá, hogy ne tudja kifizetni a törlesztő részleteket. Nem véletlen, hogy fél év alatt ötszörösére emelkedett a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületét felkeresők száma. Megfelelő pénzügyi kultúra hiányában ugyanis az emberek nem képesek felmérni a gazdasági változásokat, és ezért a kockázatviselő képességeiknél rizikósabb pozícióba kerülnek.

A Napi Gazdaság szlovák lapértesülésre hivatkozva közli, hogy a szociális juttatások ellenére Szlovákia 2007-es állami költségvetés-tervezete takarékos, ráadásul az államháztartás hiányának mértékét az euró-zónában megengedett 3 százalék alá szorítják. A deficit lendületes lefaragása a vártnál gyorsabb, 6,6 százalékos gazdasági növekedésnek köszönhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×