eur:
389.4
usd:
362.74
bux:
68118.53
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Akiknek nem kellett izgulniuk - az ország legfölényesebb győzelmei

Több mint ötszáz, főleg kis lélekszámú településen egyáltalán nem kellett izgulniuk a polgármester-jelölteknek, hiszen egyedül indultak a tisztségért. Vannak azonban olyan 10 ezer lakosnál nagyobb városok is, ahol ellenjelölttel szemben is elsöprő győzelmet tudtak aratni a szinte kivétel nélkül ellenzéki politikusok.

Ezt a vetélkedést Bóka István, Balatonfüred újraválasztott polgármestere - egyben parlamenti képviselője - nyerte, akit a választópolgárok 82,29 százaléka támogatott, az MSZP-SZDSZ jelöltjével, Szalai Gábor Ferenccel szemben.

A képzeletbeli ezüstérmet Fazekas Nándor veheti át, akit Karcagon a szavazók 79,78 százalékának bizalmát nyerte el, az MSZP-s Kasuba Jánosnak be kellett érnie a voksok egyötödével.

Nem panaszkodhat Tóth Imre sem, a Fidesz, az MDF, a Kisgazda Polgári Egyesület és a Nyugdíjas Egyesület támogatását élvező politikus Sarkadon a szavazatok 78,31 százalékát zsebelte be, a maradékot névrokona, Tóth István kapta.

Nem sokkal maradt el Tóth Imrétől Bebes István sem, aki a Fidesz, a KDNP, az MDF és a Polgári Összefogás jelöltjeként Körmenden a szavazatok 78,24 százalékát kapta.

A tiszakécskei Kovács Ernőnek sem kellett lerágnia a körmét izgalmában, a Fidesz jelöltjének 77,79 százalékos szavazataránya több mint meggyőző.

Nem csak a pártok jelöltjei nyerhetnek elsöprő fölénnyel, bizonyíték erre Marenics János, aki függetlenként indulva 77,38 százalékot kapott a jobboldali pártok által jelölt Szalai Ottóval szemben. Győzelméhez persze hozzájárulhat, hogy MDF-es indulóként az országgyűlési választások első fordulója után visszalépett, de nem mondta el, kinek a javára, valamint részt vett Gyurcsány Ferenc helyi választási gyűlésén. Siklóson mindenesetre ezúttal nem indult kormánypárti jelölt.

Szarvason Babák Mihály aratott fölényes sikert, a Fidesz, az FKgP és a Nemzeti Fórum támogatásával a szavazatok 75, 54 százalékát kapta, az MSZP jelöltjének meg kellett elégednie a szavazatok negyedével.

A 10 ezer lakosnál nagyobb városok közül egyedül Szeghalomban örülhetett kormánypárti politikus fölényes győzelemnek. Macsári József, az MSZP és az SZDSZ támogatásával 74,74 százalékot ért el ellenzéki riválisával szemben.

Ebben a településkategóriában kiemelhető még a fideszes Kőszegi Zoltán dabasi, 73,72 százalékkal-, valamint a monori, szintén fideszes Pogácsás Tibor 73,49 százalékkal elért győzelme.

Két olyan, 10 ezer nagyobb lélekszámú város volt, ahol csak egy jelölt indult. A független Tabányi Pál Maglódon, és az MDF-es Juhász Zoltán Nagykállón természetesen 100 százalékos eredményt ért el.

Kósa, Lázár, Szita sem izgult

A megyei jogú városok közül mindhárom esetben a regnáló jobboldali polgármesterek örülhettek fölényes győzelemnek. A legsimább Kósa Lajos 73,9 százalékos győzelme volt, Debrecen vezetője erős felhatalmazást kapott a következő négy évre.

Nem sokkal maradt el tőle egy másik jobboldali fellegvár, Hódmezővásárhely polgármestere sem. Lázár János, aki egyben városa országgyűlési képviselője is, a szavazatok 72,17 százalékát kapta.

A kaposváriak is meg lehetnek elégedve Szita Károly munkájával, a Fidesz politikusa a szavazatok 66,26 százalékával utasította maga mögé a volt tárca nélküli minisztert, Kolber Istvánt.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×