eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Mi lesz a "legöregebb" kerülettel?

Terézváros patinás kerület, korosodó lakossággal és öregedő épületekkel. A város-rehabilitáció itt nehezen halad, mert a műemlék jellegű épületek átalakítását a befektetők gyakran radikális eszközökkel szeretnék megoldani, ahogy az a Hild-ház esetében történt. Az InfoRádió ma esti választási vitaműsorában az MSZP és a Fidesz VI. kerületi jelöltje fejti ki véleményét.

A mai Rákóczi úttól északra eső egykori Felső-külsőváros 1777. november 4-én kapta a Terézváros nevet Mária Terézia után. A néhány száz földszintes vályogépítménnyel szerénykedő, új településrész az 1800-as évek második felére Pest-Buda legsűrűbben lakott részévé vált.

Terézváros ma már Budapest szívéhez tartozik. A 44 ezer lakosú kerület kereskedelmi, idegenforgalmi és diplomáciai központja Budapestnek. Népszámlálási adatok szerint Terézváros az egyik leginkább elöregedett kerület, lakosainak több mint negyede már elmúlt hatvan éves.

Az első három ciklusban az SZDSZ, az MSZP és a Fidesz adta Terézváros polgármesterét, az elmúlt négy évben pedig a szocialisták által jelölt Verók István vezette az önkormányzatot.

Az elmúlt ciklus legnagyobb tiltakozását kiváltó esete a Király utca 40. szám alatti Hild-ház ügye volt. A műemlék jellegű épületre bontási engedélyt adtak ki, ám a civil összefogásnak köszönhetően végül megmenekült a ház, igaz csak félig, mert felső részét a befektető elbontotta a vita alatt.

Az épület-rehabilitáció egyébként is forró pontja Terézvárosnak. Az öreg, lepusztult bérházak egyre veszélyesebbek a lakókra, rendbehozatalukra azonban nincs pénze. A befektetők viszont bontanának, ahol lehet. Számos kritika érte az önkormányzatot az Andrássy úti paloták - sokak szerint - áron aluli értékesítése miatt.

A szűk utcák parkolási problémáit mélygarázsok építésével oldaná meg Terézváros, ám a környezetvédők megkerülhetetlen akadályt jelentenek a területen, legutóbb a Jókai téri mélygarázs építését állíttatták le.

A kerületben pezseg az éjszakai élet, a Liszt Ferenc téri kávézókban rengeteg fiatal megfordul. Ami jó nekik, nem jó a helyi lakosoknak, akik állandóan panaszkodnak a nagy zajra. A panaszok miatt legutóbb a főváros egyik legnagyobb méretű szabadtéri rendezvényének, a Budapest Parádénak az áthelyezését kérte a kerület a Fővárosi Önkormányzattól.

A zaj mellett a legjellemzőbb belvárosi probléma a levegő minősége és a nagy forgalom. A lakosság nagy része örülne a forgalom csökkentésének és a sétálóutcáknak.

Terézváros ennek jegyében az elmúlt évben felújította és rendbe hozta a Király utca egy részét, amelyet viszont a fővárosiak rettentő gyorsan lelaktak és lepusztítottak.

Szintén főleg a lakosság, legalábbis a kutyatulajdonosok hozzáállásán múlik a másik nagy probléma: a kutyapiszok. A kerület ugyan próbált tenni az ügy érdekében, és speciális konténereket helyezett ki, ám aki a terézvárosi utcákon sétál, láthatja, hogy a probléma még nem nevezhető megoldottnak.

Verók István, az MSZP és Illés Zoltán, a Fidesz VI. kerületi polgármester-jelöltjének a vitáját ma este kilenckor, Választási vitaműsorunkban hallhatják élőben.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×