eur:
390.75
usd:
359.84
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Fidesz: saját szavazatösszesítés

A Fidesz saját szavazatösszesítő rendszerével kíséri figyelemmel a vasárnapi önkormányzati választások eredményeinek alakulását, az ellenzéki párt és szövetségese, a KDNP a Polgárok Házában várja az eredményeket.

A Fidesz szóvivője közleményében rámutatott: a tavaszi országgyűlési választásokon történt "gyanús események", valamint a választási bizottságokhoz érkezett nagyszámú bejelentés miatt a Fidesz különös jelentőséget tulajdonít az önkormányzati választások tisztaságának, valamint nyugodt és demokratikus lebonyolításának.

Ennek érdekében minden szavazókörben jelen lesznek a Fidesz delegáltjai, valamint egy jogászokból álló bizottság vizsgálja meg a párthoz forduló állampolgárok bejelentéseit és teszi meg a szükséges jogi lépéseket.

Emellett a Fidesz saját szavazatösszesítő rendszere segítségével kíséri figyelemmel az eredmények alakulását - írta közleményében Szijjártó Péter szóvivő.

Korábban a politikus közölte: a vasárnapi voksoláson az emberek arról mondanak véleményt, hogy a hazugságot, vagy a felelősséget választják.

"Napnál világosabb, hogy október 1-jén a magyar emberek véleményt mondanak (...) arról, hogy a felelősséget vagy a hazugságot választják. Véleményt mondanak arról, elfogadják-e, hogy az ország miniszterelnöke másfél, két esztendőn keresztül hazudik, (...) elfogadják-e, hogyha egy ország kormánya négy esztendőn keresztül semmit nem csinál (...). Vagy ehelyett a felelősséget és a felelősséggel való kormányzást választják" - fogalmazott Szijjártó Péter.

A szóvivő közölte: az önkormányzati voksoláson az emberek arról is szavaznak, hogy elfogadják-e a megszorításokat, vagy új válságkezelési programot akarnak.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke korábban világossá tette, hogy az önkormányzati választásokra egyfajta népszavazásként tekintenek, amelyen az emberek megvonhatják a bizalmat a kormánytól.

A pártelnök szerint az önkormányzati választásokból egyértelműen kiolvasható a népakarat, hiszen nem csak személyekre, de pártlistákra is lehet szavazni, azonban nem határozta meg pontosan, hogy milyen szavazatarányt tekint egyértelmű népakaratnak.

Pokorni Zoltán alelnök később arról beszélt: Demszky Gábor bukása a fővárosban "kiütéses" győzelem lenne a Fidesznek, de ha a főpolgármester mégis nyerne a választásokon, akkor is meglenne a "pontozásos" győzelem a megyei listákra és a megyei jogú városok listáira leadott szavazatok összesítésével.

Varga Mihály, a Fidesz önkormányzati választási kampányért felelős elnökségi tagja pénteken azt mondta, az eredmények tekintetében a Fidesz számára a 2002-es őszi önkormányzati választás lesz a kiindulópont, ehhez fogják mérni, hogy a helyzet számukra kedvező, vagy kedvezőtlen irányba mozdult el. Mint mondta, abban bízik, hogy a Fidesz jobban fog szerepelni, mint 2002 őszén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×