eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Belvárosi vita a szociális támogatások körül

Mi a jobb: az alanyi jogon, vagy a rászorultsági elven járó szociális támogatás? A többi között erről folyik a vita az V. kerületi választási kampányban. Steiner Pál szocialista-szabad demokrata jelölt szerint annak nem kellene támogatást adni, aki nem szorul rá, Rogán Antal, a Fidesz jelöltje szerint ugyanakkor az önkormányzatnak nincs joga eldönteni ki a rászoruló és ki nem az.

Steiner Pál jelenlegi polgármester, az MSZP és az SZDSZ jelöltje továbbra is úgy véli, hogy a rászorultsági elvet kell alkalmazni a támogatásoknál.

Aki rászorul, azt valóban támogatni kell, de aki jobb helyzetben van, mint mások, az viseljen több terhet - hangsúlyozta Steiner Pál.

"Az emberek sokkal bölcsebbek, mint mi. Nagyon sok belvárosi polgár, aki úgy érezte, hogy az ominózus fűtéstámogatásra nem szorul rá, egyszerűen nem vette igénybe" - emlékeztetett a jelenlegi polgármester az InfoRádió választási vitaműsorában.

Rogán Antal azonban "rendkívül veszélyesnek" tartja ezt a megközelítést.

"Az önkormányzatnak se joga, se kötelessége eldönteni, hogy ki a gazdag nyugdíjas és ki a szegény nyugdíjas, mert abból nagyon nagy baj lesz. Az emberek valóban elég bölcsek, bízzuk rájuk, ezért kardoskodtam végig az alanyi jogúság mellett" - fogalmazott a Fidesz polgármesterjelöltje.

Hozzátette: nem ismer a belvárosban gazdag nyugdíjast.

Ha bürokratikus szabályok alapján döntik el, hogy ki kaphat fűtéstámogatást, akkor annak az lesz a vége, hogy a kerületi nyugdíjasok fele nem kap - vélekedett Rogán Antal, példaként hozva fel a tankönyv-támogatási rendszert, amelyben nettó 62 ezer forintos jövedelem felett már a gyerekét egyedül nevelő szülő sem jut támogatáshoz.

Steiner Pál ugyanakkor rámutatott arra, hogy 1993 óta törvényi kötelezettség a szociális kérdésekben a rászorultsági elevet érvényesíteni, pedig akkor az MDF volt kormányon.

Rogán Antal az alanyi jogon járó családi pótlékot példáként említve kijelentette: mindent meg lehet oldani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×