eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

A kerület, ahol a romok okoznak botrányt

Az I. kerületben az elmúlt időszakban a Várkertbazár hasznosítása okozta a legtöbb vitát: a befektető terveit sokan vitatták. A Várnegyed műemlékei is sok gondot okoznak. Az InfoRádió esti választási műsorában a Fidesz és az MSZP-SZDSZ kerületi polgármesterjelöltje lesz a vendég.

A királyi székhelyet a tatárjárást követően IV. Béla helyezte Esztergomból a jól védhető és megerősíthető budai Várhegyre; 1243-ban indult meg a vár építése az akkori neve szerint "pesti Újhegyen".

A 25 ezer lakosú I. kerület a Várnegyed mellett négy további részből áll: a Gellérthegyből, a Krisztinavárosból, a Tabánból és a Vízivárosból. Az elmúlt ciklusban - a Fidesz színeiben - Nagy Gábor Tamás polgármester vezette az önkormányzatot.

A kerületben a legnagyobb vitákat a Várkertbazár felújításának ügye, és az arra előszerződő befektető tervei váltották ki. A beépítési elképzelések szerint lenne itt irodaház, mélygarázs, kulturális centrum és exkluzív üzletközpont is.

Az előszerződést korábban jóváhagyta a vagyonkezeléssel megbízott társaság, amelynek vezetésébe a budavári önkormányzat a polgármestert delegálta.

Bár Nagy Gábor Tamás szerint a befektető időközben úgy változtatott a terveken, hogy azt már ő sem támogatta; a polgármestert az elmúlt hónapokban politikai támadások érték, amelynek végén felfüggesztették.

Ezt a döntést a bíróság törvénytelennek találta, a beruházásnak pedig mára már nincs támogatója, a Várkertbazár továbbra is romosan áll. Nem vet jó fényt a hazai turisztikai helyzetre az sem, hogy a volt Honvéd Főparancsnokság épülete a II. világháború óta szintén romokban áll a Várban.

Mást is fel kéne újítani

Számos vitát okozott a budavári műemléklakások ügye is, amelyeket bérlőik szerettek volna megvásárolni, mert túlzott lakbéremeléstől tartottak. A műemléklakások magánosítása azonban különleges eljárást igényel, amelynek a lehetőségeit még vizsgálják az önkormányzatnál.

A Budai Várnegyed alatt több kilométer hosszú barlang- és folyosórendszer húzódik, amely már több problémát okozott, nemegyszer előfordult például, hogy a közút beszakadt az alatta lévő üreg miatt.

A Mátyás-templom rekonstrukciója is sokáig váratott magára, de a munka nemrégen elkezdődött. A Halászbástya egyes részeinek felújítását az önkormányzat az itt szedett belépőjegyek árából végzi.

Az I. kerülethez tartozik a Déli pályaudvar területének nagy része. A pályaudvar megszüntetésére, befedésére számos terv született az elmúlt évtizedekben.

Nagy Gábor Tamás, a Fidesz-KDNP és Rotyis József, az MSZP-SZDSZ polgármesterjelöltjének vitáját este 9 órakor hallhatják élőben.

Az Országos Választási Iroda honlapja szerint a kerületben rajtuk kívül még Vaskor László indul a polgármesteri címért az MDF támogatásával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×