eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Péterfalvi: mindenki kérjen közérdekű adatot!

Az információszabadság napján az adatvédelmi biztos mindenkit arra biztat, hogy kérjen legalább egy közérdekű adatot valamelyik állami hivataltól. Péterfalvi Attila szerint ugyanis a magyar állampolgárok nem ismerik, ezért nem élnek azzal a jogukkal, hogy megismerjék a közérdekű adatokat, az állami költségvetésből gazdálkodó szervezetek gazdálkodását.

Az információs jogok napjának szlogenje: "Aki nem kérdezett, tegye meg!" - hangsúlyozta az adatvédelmi biztos, aki emlékeztetett arra, hogy a törvény 1992-től lehetővé teszi a személyes adatok védelme mellett, hogy minden állampolgár alanyi jogon megismerhesse a közérdekű adatokat.

Péterfalvi Attila szerint szemléletváltásra van szükség, mivel nem vált általános gyakorlattá, és nagyon kevesen éltek ezzel a jogukkal. Az adatkezelőnek az információt kérő számára 15 napon belül érdemi választ kell adnia, és nincs joga megkérdezni, hogy a közérdekű adatokat milyen célból szeretné megismerni.

Az igény teljesítésének megtagadásáról, annak indokaival együtt 8 napon belül írásban vagy - amennyiben az igényben elektronikus levelezési címét közölte - elektronikus úton értesíteni kell az igénylőt - fűzte hozzá.

Az ombudsman elmondta, az adatok kiszolgáltatását csak abban az esetben lehet megtagadni, ha az állami, szolgálati, vagy üzleti titkot képez. Az adatközlő csak költségtérítést kérhet az állampolgártól, melyet csak az adathordozó vagy a fénymásolás költségét fedezi, más ellenszolgáltatást nem követelhet, és annak összegét előre közölnie kell.

A közérdekű adat megismerése iránt bárki - szóban, írásban vagy elektronikus úton - igényt nyújthat be. Ha a közérdekű adatra vonatkozó igényét az állampolgár számára nem teljesítik, az igénylő a bírósághoz fordulhat, és az ügyben soron kívül jár el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×