eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Elkúrtuk - újabb titkok 3.: "a miniszterelnököt is le lehet váltani"

Suchman Tamás szocialista politikus a májusi, balatonőszödi frakcióülésén, a megszorítások kapcsán azt mondta: sok mindent meg lehet tenni az emberekkel, de korlátlanul mindent nem. Vastagh Pál volt igazságügy-miniszter pedig arról beszélt, hogy igen sok kétséget ébresztett benne az, amit a miniszterelnök mondott a közigazgatással kapcsolatban. Szerinte a közigazgatáson belül egyre nagyobb hatása van a politikának. A két politikus felszólalásából közlünk részleteket.

Suchman Tamás:

Nem lesz elégséges politikai háttér ezekhez a változásokhoz. Mire számoltok ti? Mire számolunk mi? Hogy egy négyéves ciklust kihúzunk. De tudjuk, a miniszterelnököt is le lehet váltani, és lehet előre hozott választás is.... Értitek mire gondolok. Tehát annyi minden változás történhet... Egy négyéves ciklusnak a tartalmát kívánjuk megvonni, és én azt gondolom, és ezzel az anekdotával szeretném befejezni, hogy sok mindent meg lehet tenni Magyarországnak a változások iránt érdeklődő és a változások iránt elkötelezett népével. Sok mindent. De korlátlanul mindent nem.

Vastagh Pál:

Ami a javaslat, illetőleg a program első nagy részéhez kapcsolódik, és amiről a frakcióülésen is sokat beszéltünk, úgy érzem, hogy könnyen megérthető, belátható, ezek olyan politikai szimbólumok, amelyeknek anyagi vonatkozásai, hát, nem túlságosan jelentősek.

De hatásuk, politikai hatásuk nyilvánvalóan fontos és szükséges ahhoz, hogy legitimálja, alátámassza az ezt követő intézkedéseket. Ezt gondolom, hogy világosan meg lehet érteni. Ahogy hallgattam a miniszterelnököt, amit a közigazgatás és a közigazgatás átalakításával kapcsolatban mondott, az valóban nagyon elgondolkodtató, és bennem nagyon sok kétséget is ébresztett mindaz, amit hallottam. Persze egy ilyen rövid tájékoztató alapján, nem is lehet véleményt formálni, bizonyos kétségeket szeretnék elmondani és megosztani veletek.

Ugye, nagyon sokáig azt mondtuk, hogy a rendszerváltás után kialakuló közigazgatási struktúra, beleértve a minisztériumi szerkezetet is, konzekvensen arra az elvre épül, hogy a közigazgatás szakmai részében megvalósul egy kontinuitás. Ezt mi fontosnak tartjuk, a szakszerű igazgatás egyik feltétele a szakemberek, a közigazgatási tisztségviselők vagy tisztviselők biztonsága, politikai befolyástól való mentessége. Én nagyon jól tudom, hogy ez nem így történt.

Nem miattunk történt nem így, hanem elsősorban az ellenfeleink miatt ment ez egészen más útra. Most úgy érzem, hogy ez alapján a politika és a közigazgatásról vallott vélekedésünk némiképpen átalakul. Úgy tűnik számomra, hogy mindaz, amit hallottunk, inkább azt jelenti, hogy a közigazgatáson belül, főként a miniszteriális irányításon belül erőteljesebb szerepet kap a politikai hatás. És mindaz, amit korábban szakértelem, megbízhatóság erényeként tartottunk fontosnak, és a közigazgatás hatékony működése szempontjából jelentősnek, ez úgy tűnik számomra, az elmondottak alapján, hogy háttérbe szorul.

Ez lehet persze egy gondolati tépelődés, aminek nincs gyakorlati jelentősége, de abból a szempontból van, hogy úgy érzem: elindulunk egy olyan úton, ami hosszú időre meghatározza a közigazgatás és a politika viszonyát. És nem biztos, hogy nagyon sokáig fogunk kormányozni, sok-sok cikluson keresztül, de ennek a későbbi hatásai, következményei vajon hogyan kerülnek mérlegelésre számunkra?

Nem tudom világosabban kifejezni magam, és nem tudom, hogy érthető-e a dilemmám lényege, de én attól tartok, hogy itt most minden korábbi pozíciónk megváltozik, minden korábbi álláspontunk megváltozik. Itt tabukat döntünk. De én úgy látom, hogy azért jól működő, hatékony államokban, hatékony közigazgatásokban ez a közigazgatási szakmai tudás, a közigazgatás és a politika közötti elég szilárd választóvonal, ez azért egy fontos hatékonysági tényező.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×