eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Demonstráltak a patikusok

Tíz órakor befejeződött a patikusok kétórás demonstrációja. Antal Csaba országos tiszti főgyógyszerész az InfoRádióban közölte: összesen tíz vidéki és fővárosi patika nem nyitott ki délelőtt 8 és 10 óra között.

A gyógyszerészek a reggel 8 és 10 óra közötti tiltakozással azt szeretnék elérni, hogy a kormány vonja vissza patikaliberalizációs elképzeléseit.

Az InfoRádió munkatársa talált olyan patikát a fővárosban, ahol ki sem nyitották az ajtót, holott a gyógyszertárak vállalták, hogy sürgős esetben kiszolgálják a betegeket. A legtöbb helyen plakátok hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy ne támogassák a patikaliberalizációt.

A Teréz körúton teával és süteménnyel várták a betegeket, ők így demonstráltak. Ezt a gyógyszertárat is felkeresték az ÁNTSZ ellenőrei.

Molnár: állítsák le a demonstrációt!

Közben az Egészségügyi Minisztériumban megbeszélés volt Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke és Molnár Lajos egészségügyi miniszter között.

A patikus-demonstráció leállítására kérte a Magyar Gyógyszerész Kamara vezetőit az egészségügyi miniszter.

Molnár Lajos közölte: ha a köztestület csütörtöki nyilatkozatban elfogadja a patikaliberalizációról szóló kormánydöntés alapelveit, akkor azonnal megkezdődhetnek a tárgyalások a végrehajtásról, hogy a gyógyszerészek érdekei a lehető legteljesebb mértékben érvényesülhessenek.

Ne kezdjenek eljárást

A kamara képviselői a találkozón azt kérték, hogy a figyelemfelhívó demonstráció leállítása esetén az Állami Népegészségügyi és tisztiorvosi Szolgálat ne kezdjen eljárást azokkal a gyógyszerészekkel szemben, akik ma - a tiltakozás részeként - csökkentették a nyitva tartási időt.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szóvivője arról számolt be, hogy munkatársaik szúrópróbaszerűen ellenőrizték reggel a patikák nyitva tartását.

Csak tizen nem nyitottak ki

Az ÁNTSZ ellenőrei 1036 patikában ellenőrizték, hogy a gyógyszerészek eleget tesznek-e az ellátási kötelezettségeiknek a kétórás figyelemfelhívó tiltakozás idején.

A Magyar Gyógyszerész Kamara felhívásához a közforgalmú gyógyszertárak 44 százaléka csatlakozott, ezek ablakon keresztül kiszolgálták a betegeket.

Antal Csaba országos tiszti főgyógyszerész az InfoRádióban közölte: összesen tíz vidéki és fővárosi patika nem nyitott ki csütörtökön délelőtt 8 és 10 óra között, vagyis semmilyen ellátást nem nyújtottak.

Szerdán a Fidesz és a KDNP támogatásáról biztosította a patikusokat. Részletek itt!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×