eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A tüntetők maradnak, de nem ejtik ki Gyurcsány nevét

Nem kulturális rendezvénnyé, hanem elvben politikamentes tüntetéssé alakul át péntek éjféltől a Kossuth téri demonstráció, a politikusok nevét kiejteni sem szabad - tájékoztatták az InfoRádiót a tüntetés szervezői. Ha rendbontás lesz, a rendőrség kiüríti a teret.

Az önkormányzati választások előtti kampánycsend idején nem lehet a választói akaratot befolyásolni, így ezekben az órákban nem hangozhat el a nyilvánosság előtt politikus neve, vagy erre utaló megjegyzés.

Õrfi József, a Makovecz Imrét is tagjai közt tudó Új Magyarország Egyesület titkára az InfoRádiónak elmondta: a rendőrség hozzájárult ahhoz, hogy a kampánycsend ellenére a téren maradjanak a tüntetők.

"A rendőrség azt mondta: uraim, ott van a Kossuth tér, mindkét szervezetnek lehetőséget adunk arra, hogy színpadot állítson, és rendezvényeket tartson. Nekik az az egy dolguk van, hogy ne legyen rendbontás a Kossuth téren, ha ez mégis megtörténne, akkor az egész társaságot kiteszik a Kossuth térről" - fogalmazott Õrfi József.

Az Új Magyarország Egyesület szombatra kulturális rendezvényeket, vasárnap délelőttre pedig ökumenikus istentiszteletet tervez a Kossuth térre.

Győzelem Gyurcsány nevének nem említése

A tüntetés fő szervezője, a Nemzeti Bizottság 2006 támogatja az ötletet, hiszen - ahogy a szervezet tagja mondta - nem akarják kisajátítani a tüntetést. Takács András szerint megvalósítható, hogy az emberek két napig ne foglalkozzanak a politikával.

"Ha most ez a két nap úgy telik el, hogy nem hangzik el Gyurcsány Ferenc, az MSZP, vagy bárkinek a neve, akkor megnyertük ezt a csatát. Visszavertük azt a joggal való visszaélés-ízű próbálkozást, amit a hatalom megpróbált az ÁNTSZ részéről" - vélekedett Takács András.

A Nemzeti Bizottság 2006 tagja szerint a hatalom a tüntetést próbálta gyengíteni azzal, hogy az ÁNTSZ higiéniai okok miatt elvitette a gulyáságyút. A főszervező elmondta azt is: két napig csak magyar zászlók loboghatnak a Kossuth téren.

Takács András a két szervezet közti nézetkülönbségekről annyit mondott: a cél közös, és nincs ellentét közöttük, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 viszont sokkal előbbre van, mint az Új Magyarország Egyesület.

Utóbbi szervezet titkára viszont úgy véli: részükről elfogadhatatlan több minden, ami az elmúlt napokban történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×