eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Pénzhiány: hosszú várólista a Budai Gyermekkórházban

Az egészségügyben bevezetett pénzügyi korlátozások több hónapos várakozáshoz vezettek a Budai Gyermekkórház szakrendelésein - tájékoztatta az InfoRádiót a kórház igazgatója. Az intézmény az októberi állami finanszírozásából még a dolgozók bérét sem tudja fedezni.

A Budai Gyermekkórház ügyvezető-igazgatója elmondta: a járóbeteg-szakrendeléseken több hetes-hónapos előjegyzés van, mert ezek igénybevételét korlátozni kell, mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ezeket egy bizonyos szint után nem finanszírozza.

Az akut betegeket kötelesek vagyunk ellátni, ameddig tudjuk. Ha viszont a kórházak a finanszírozási elvonások miatt csődbe mennek, akkor nem lesz hova küldeni a beteget - tette hozzá Badacsonyi Szabolcs.

Az Egészségügyi Minisztérium által áthidaló megoldásként javasolt egyedi finanszírozásról a kórházigazgató azt mondta: az nagyon nehézkes és bonyolult folyamat, amit utólag finanszíroz az OEP, illetve az esetek egy részében utólag sem, ezért az intézmények egy része nem is él az egyedi finanszírozással.

A kórház pénzügyi helyzetétől Badacsonyi Szabolcs kijelentette: az év első felében stabil gazdálkodást folytattak, a következő néhány hónapban mégis jelentős hitelfelvételre kényszerülnek majd.

Az októberi, 43 millió forintos állami finanszírozás még az 50 milliós bérköltséget sem fedezi, így nem tudunk sem közüzemi díjat, sem a szállítói számlékat kifizetni, tőlük függ, meddig viselik ezt el - érzékeltette a problémákat Budai Gyermekkórház ügyvezető-igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×