eur:
385.36
usd:
355.15
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Kuncze: kizárt, hogy Strabag-pénz jutott az SZDSZ-hez

Az SZDSZ elnöke kizártnak tartja, hogy közvetlenül vagy közvetve pénzt kapott volna a liberális párt a Strabagtól. Kuncze Gábor az InfoRádiónak elmondta: osztrák testvérpártjuk intézetétől, a Liberális Intézettől kaptak támogatásokat Ausztriából, ám kizártnak tartják, hogy ilyen úton Strabag-pénz került volna a párthoz.

Mi a véleménye a vádakról?

Sem a Strabagtól, sem semmilyen osztrák vállalattól a Szabad Demokraták Szövetségéhez, vagy az SZDSZ látókörében lévő alapítványhoz semmilyen pénz nem érkezett. Rögtön hozzáteszem, hogy az SZDSZ a mérlegében névtelen adományokat nem tüntet fel, mert a párt nem fogad el névtelen adományokat. Az Állami Számvevőszék szokta ellenőrizni a gazdálkodásunkat, és rendben találja, úgyhogy a gyakorlatban is ez kizárt.

Ugyanakkor az osztrák testvérpártjuk intézetétől, a Liberális Intézettől érkezett támogatás az SZDSZ-hez, és az intézetnek a vezetője ugyanaz az ember, aki a cége a Strabagnak is dolgozott (Alexander Zach). Így közvetve nem érkezhetett pénz az SZDSZ-hez? Ez kizárt?

A Liberales Forummal, az osztrák liberális párttal több, mint 10 éves a kapcsolatunk, a Liberales Institut, a Liberális Intézet valóban évek óta támogatja az SZDSZ-t, az összeg olyan 20-30 millió forint körüli, ez természetesen a bevallásunkban szerepel. Én is megnéztem az osztrák lapokban megjelenteket, az illető úr, aki egyébként az osztrák liberális párt elnöke, azt nyilatkozza, hogy nem tudja, nem ismeri az Eurocontact és a Strabag közötti tranzakciókat, mert ezekben annak idején nem vett részt. Õ a liberális párt elnöke, és ilyen minőségében vagyok vele kapcsolatban. Én kizártnak tartom, hogy ilyen módon Strabag-pénz került volna a szabaddemokraták szövetségéhez.

Ha ez mégis kiderülne, az kínosan érintené az SZDSZ-t, hiszen a magyar törvények szerint állami megbízásokban részesülő cégektől nem fogadhatnak el donációt...

Csak az a helyzet, hogy ez nem tud kiderülni, mert ilyen nincs.

Tehát biztosak abban, hogy közvetett úton sem jutott önökhöz...

Egészen biztos vagyok benne.

Az MSZP is tagadja, hogy pénzt kapott volna

Az MSZP nem kért és nem kapott semmilyen támogatást sem a Strabagtól, sem az Eurocontacttól - közölte a párt szóvivője.

Nyakó István hozzátette: mivel Ausztriában is választási kampány zajlik, az értesülést az osztrák belpolitikai folklór részének tekintik.

Kérdésre válaszolva elmondta, az MSZP minden évben elszámol az Állami Számvevőszéknek gazdálkodásáról.

Mint mondta: a szocialista párt támogatása három forrásból, állami támogatásból, tagdíjakból és egyéb támogatásokból tevődik össze.

Ezek között sem a Strabagtól, sem az Eurocontacttól származó bevétel nincsen - húzta alá Nyakó István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×