eur:
385.26
usd:
354.8
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Kónya: minden hitelét elvesztette a politikai elit

Az Ellenzéki Kerekasztal egyik megszervezője, Kónya Imre szerint a rendszerváltás eszményei és vívmányai nem kerültek veszélybe a miniszterelnök okozta politikai válságban, de a jelenlegi politikai elit minden hitelét elveszítette.

"A leglényegesebb az volt annak idején, hogy a szavaknak adjuk vissza a valódi értelmét, és végre ki lehessen mondani az igazságot. A rendszerváltozásnak ez volt a forradalmi új mondanivalója egy bűnös, hazug rendszer 40 éve után" - emlékezett vissza a Független Jogászfórum egykori vezetője.

Kónya Imre elmondta: jelen helyzetben az igazi botrányt abban látja, hogy egy miniszterelnök úgy nyilatkozik, hogy nem azt tette, amire felesküdött, hogy az ország érdekének szolgálása helyett csak mímelte a kormányzást, sőt, egy utolsó pillanatban hozott áfa-csökkentéssel még sok száz milliárdos kárt is okozott az országnak.

"Amikor pedig mindez kiderül, akkor azt mondja, hogy az elmúlt 16 évben mindenki így csinálta. Ezt érzem nagyon veszélyesnek" - hangsúlyozta Kónya Imre.

A demokrácia is gyengül

"Emlékezzünk csak vissza Antall József vezetésével a kormány és az a frakció is, amelyet én vezettem, úgy gondoltuk: meg kell csinálni az ország érdekében azt, ami szükséges, akkor is, ha rámegy ez a kormányzás. És mi tudtuk, hogy rámegy a kormányzás, és akkor is ezt tartottuk a kötelességünknek. Antall József beszélt is a kamikaze kormányról" - mutatott rá Kónya Imre.

"Utólag ezt a gyakorlatot, amit most a miniszterelnök magáról elmondott, ezt azonosítani azzal, ami éppen az ellenkezője ennek, és ami a rendszerváltozás ethoszából fakadt, ez nagyon hamis beállítás és rendkívül káros, mert a rendszerváltozás egészének a maradék hitelességét is gyengíti, ezzel pedig az egész parlamentáris berendezkedés, a demokrácia is gyengül" - hangsúlyozta az egykori Ellenzéki Kerekasztal egyik megszervezője.

Kónya Imre a miatt nem aggódik, hogy a rendszerváltás eszményei veszélybe kerültek. Az a parlamentáris demokrácia, amit a rendszerváltozás létrehozott, az a szabadság, amit ez meghozott, és aminek nyomán ki lehet fejezni békésen az ellentétes véleményeket és tüntetni lehet, ez mind megvan - vélekedett Kónya Imre, aki szerint azonban kétségtelen, hogy az emberek szemében ez a rendszer és a politikusok, akik ezt pillanatnyilag képviselik, rendkívül hiteltelenekké váltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×