eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Tüntetés - "A kormány szembeköpte az országot" - képgaléria

Petícióban szólítják fel lemondásra a Kossuth téri tüntetők a kormányt. Sólyom Lászlót arra kérik: ha a kormány nem mond le, éljen köztársasági elnöki jogával, oszlassa fel a parlamentet és írjon ki új választásokat. A közfelkiáltással elfogadott petíciót az Országgyűlésnek, a parlamenti pártoknak és a köztársasági elnöknek is eljuttatják.

A petícióban a Parlament előtt tüntetők leszögezik: semmilyen párt, vagy szervezet nem kérte őket a demonstrációra.

A tüntetők szerint a legutóbbi választásokkor közérdekű adatokat titkolt el a miniszterelnök, így csalással került hatalomra.

Takács András, a tüntetők szónoka úgy fogalmazott: a választások előtt a miniszterelnök-jelölt tudatosan, előre megfontolt szándékkal, aljas hatalmi érdekből titkolta el a közérdekű adatokat.
A szónok idézte az alkotmányt, amely kimondja, hogy a társadalom egyetlen szervezete, egyetlen állami intézmény vagy polgár tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy birtoklására.

Az ilyen törekvésekkel szemben pedig törvényes úton mindenki jogosult, egyben köteles fellépni törvényes úton.


Folytatódott a kormányellenes tüntetés a Kossuth téren
(Fotók: Herczeg Zsolt) (képgaléria)

Egy tüntető - Kalmár László, a Polgári Szalon Polgári Kör tagja - bejelentette: a költségvetéssel kapcsolatban magánemberként feljelentést tesz az ügyészségen Gyurcsány Ferenc ellen hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt.

Nagy László ügyvéd, aki illegitimnek nevezte a kormányt, felszólította a Fidesz és a KDNP képviselőit: adják vissza mandátumaikat, és így kényszerítsenek ki új választásokat.

A tüntetők egy második petíciót is elfogadtak. Az új dokumentumot a Nemzeti Szövetség fogalmazta meg, és a szervezet vezetője, Fáber Károly olvasta fel.

A dokumentum egy nyílt levél, amelyet Sólyom László köztársasági elnöknek címeztek.

Ebben a dokumentumban is arra kérik az államfőt: kezdeményezze a kormány felmentését, és írjon ki új, rendkívüli parlamenti választásokat.
Azt is kérik, hogy az állam jelenlegi irányítói a jövőben semmilyen állami funkciót ne tölthessenek be. Fáber Károly közölte: addig maradnak a Kossuth téren, amíg követeléseiket nem teljesítik.

Wittner Mária '56-os halálraítélt, az Országgyűlés fideszes képviselője szerint a kormánynak le kell mondania, mert "szembeköpte az országot".

A tüntetők azt tervezik, hogy a Magyar Rádióban is beolvastatják petícióikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×