eur:
388.53
usd:
362.04
bux:
69124.53
2024. május 9. csütörtök Gergely

Lendvai: egy kivételével minden ígéretét tartja az MSZP

Az MSZP a választási kampány során elhangzott ígéretei közül csupán az adócsökkentésre vonatkozót nem tudja - legalábbis a ciklus első két-három évében - megtartani - jelentette ki a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Lendvai Ildikó szerint a munkahely-teremtési, nyugdíjemelési és béremelési ígéreteiket teljesíteni tudják ebben a ciklusban.

"Direkt szeretem emlékeztetni a választókat a választási ígéreteinkre, ezekből a vállalásokból ugyanis csak egy van, amelyet nem tudunk - legalábbis a ciklus első két-három évében - teljesíteni, ez az adócsökkentés ígérete" - fogalmazott Lendvai Ildikó.

A szocialista politikus szerint tartani tudják a 400 ezer új munkahely teremtésére vonatkozó ígéretüket, ezt szolgálja a második Nemzeti Fejlesztési Terv is.

Lesz nyugdíjkorrekció és béremelés is


Nem mondott le a kormány a nyugdíjkorrekcióról sem - hangsúlyozta Lendvai Ildikó.

A 25 százalékos béremelésről szóló ígéret kapcsán pedig arra emlékeztetett, hogy nem reálbér-, hanem nominálbér-emelkedést ígértek. Ez pedig a szocialista frakcióvezető szerint megvalósulhat.

Lendvai Ildikó utalt arra: azért van szükség a megszorító intézkedésekre, mert ezeket az ígéreteket csak stabil költségvetési helyzetben lehet megtartani.

"Reformidőkben előnyösebb az egyszemélyi vezetés"

Annak kapcsán, hogy Gyurcsány Ferenc egy lapinterjúban megerősítette: indul az MSZP elnöki posztjáért, Lendvai Ildikó megjegyezte: erre az egységesebb vezetés miatt van szükség.

"Nem gondolom, hogy most kétfele húzunk" - tette hozzá a szocialista politikus, aki szerint reformidőkben, amikor nagy politikai erőfeszítésre és koncentrált akaratra van szükség, talán több előnye van az egyszemélyi vezetésnek.

Lendvai Ildikó emlékeztetett arra, hogy a szocialista párt kipróbálta már mindkét modellt, hiszen Horn Gyula miniszterelnöksége idején a pártelnök is ő volt, Medgyessy Péter, illetve mostanáig Gyurcsány Ferenc mellett viszont külön pártelnök működött.

A hátrányok

Mindkét modellnek megvan az előnye és a hátránya is. Az egyszemélyi vezetésnél például megoldást kell találni arra a problémára, hogy a pártelnök-miniszterelnök nyilvánvalóan nem tudja teljes figyelmét a párt szervezési ügyeire fordítani - mondta a politikus.

Ez azonban megoldható egy olyan emberrel, aki fő hivatásként ezzel foglalkozik. Miniszterré kinevezése óta Hiller István mellett Juhász Ferenc látja el ezt a feladatot - mutatott rá Lendvai Ildikó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×