eur:
393.1
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György

"A kormány előbb lő, aztán kérdez"

Sztrájkra készül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a kormány intézkedései miatt - jelentette be az érdekképviselet elnöke. Kerpen Gábor az InfoRádiónak elmondta: a tanárok többet kell dolgozniuk, miközben 100-200 ezer forinttal kevesebbet fognak keresni, ráadásul néhány éven belül 10-20 ezer pedagógus elbocsátása várható.

Az érdekképviseleti vezető közölte: a kormány hibájából félelmekkel és bizonytalanságokkal kezdődik a tanév, különösen a szeptembertől bevezetett heti kétórai ingyenmunka és a 2007-es kötelezőóraszám-emelés miatt.

A kormány konvergenciaprogramja alapján várható 10 ezer pedagógus elbocsátása 7,5 millió tanóra romlásához vezet közvetlenül - tette hozzá Kerpen Gábor.

A PDSZ elnöke szerint nem igaz, hogy túl sok a pedagógus, mert a gyereklétszám csökkent ugyan, de az oktatási kormányzat folyamatosan olyan elvárásokat fogalmazott meg, amely növelte a tanárok feladatait.

"Mi úgy látjuk, hogy a kormány a törvénnyel előbb lő, aztán kérdez. Nem készült olyan reprezentatív felmérés, amely megmutatta volna, hogy a tanárok kitöltik-e a heti munkaidejüket" - reagált a szakszervezeti vezető a kormány állítására, miszerint a tanárok nem dolgoznak heti 40 órát.

Sztrájk egy-másfél hónap múlva

Kerpen Gábor közölte: fórumokat szerveznek a kollégáik tájékoztatására, demonstrációkat a közvélemény informálására, a sztrájkbizottságuk pedig már július vége óta működik.

A figyelmeztetési időszaknak vége, a sztrájkbizottság megkezdi a munkabeszüntetés technikai előkészítését - hangsúlyozta a PDSZ vezetője.

Kerpen Gábor elmondta: ha a kormány nem változtatja meg álláspontját a vitatott kérdésekben, akkor egy-másfél hónapon belül sztrájk lesz a közoktatásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×