eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Vihar: a katasztrófavédelem vezetője elismerte felelősségét

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elismeri felelősségét az augusztus 20-án történtek miatt, annak ellenére, hogy a katasztrófa idején Törökországban tartózkodott.

Még ha közvetlen személyes felelőssége nincs is az augusztus 20-án elkövetett hibában, a katasztrófavédelmi szervezet első számú vezetőjeként felelős a történtekért - derült ki Tatár Attila szavaiból.

A katasztrófavédelem főigazgatója elmondta: korrekt vizsgálat folyt az ügyben, így teljesen jogszerűnek tartják és tudomásul vették Lamperth Mónika miniszter döntését, amelyben feddésben, illetve megrovásban részesített több vezetőt is.

A főigazgató szerint saját vizsgálatot is folytattak és az összes érintett szolgálat közül elsőként hozták meg azokat a személyzeti és szerkezeti változtatásokat amiket szükségesnek ítéltek.

Tatár Attila kiemelte: szeretnék visszaszerezni azt a bizalmat, amelyet az OKF az elmúlt években érdemelt ki munkájával.

"Túl általánosak az OMSZ jelzései"

Annak kapcsán, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi nyilatkozataiban elutasította a felelősséget és a katasztrófavédelmet hibáztatta a történtekért, Tatár Attila megjegyezte: túl általánosak és operatív intézkedések végrehajtására nem alkalmasak azok a jelzések, amelyeket az OMSZ-tól kapnak.

A katasztrófavédelem főigazgatója hozzátette: Dunkel Zoltán, az OMSZ vezetője azt mondta, hogy amennyiben szükséges, tudnának konkrét, részletes riasztási adatot is szolgáltatni. "Azt gondolom, hogy ezt külön felkérés nélkül is meg kellett volna tenni, ha képesek erre" - vélekedett Tatár Attila.

A főigazgató hangsúlyozta: az augusztus 20-i, 5 ember halálát okozó vihar egy olyan természeti vis maior volt, amelyet a meteorológia sem volt képes időben ilyen pontossággal előre megjósolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Húsz év után újra négyesfogathajtó-vb-t rendez Magyarország

Húsz év után újra négyesfogathajtó-vb-t rendez Magyarország

Több különleges évforduló inspirálta a magyar szövetséget arra, hogy pályázzon a vb-rendezésre – mondta az InfoRádióban Lázár Vilmos tizenkétszeres fogathajtó világbajnok. A Magyar Lovassport Szövetség elnöke hozzátette: bár a magyarok jelenleg nem tartoznak a világ közvetlen élvonalához, a magyar közönség támogatásával meglepetést okozhatnak.

Kapnának egy brexitkerülő kiskaput a fiatalok

A fiatalok utazási könnyítéséről szóló – és a brexit-korlátozásokat részben ellensúlyozó – különalkun dolgozik az EU és Nagy-Britannia. A téma Keir Starmer új brit kormányfő európai körútja kapcsán merült fel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Lángokban állt a moszkvai olajfinomító ukrán drónok miatt, új célpontokat találtak az oroszok Ukrajnában – Háborús híreink vasárnap

Lángokban állt a moszkvai olajfinomító ukrán drónok miatt, új célpontokat találtak az oroszok Ukrajnában – Háborús híreink vasárnap

Legalább 158 ukrán drónt leszedett az orosz légvédelem szombatról vasárnapra virradó éjjel, és állítólag ezek lehulló darabjai okozták Moszkva dél-keleti részén az olajfinomítóban a tüzet, amelyet vasárnap reggel az orosz hatóságok a komplexitása miatt a legmagasabb riasztási fokozatba soroltak. Ukrán drónok a Közép-Oroszország ellátása szempontjából kulcsfontosságú konakovói és a kashirai áramtermelő egységeket is támadták drónokkal. Közben az ukrán légvédelem is rengeteg feladatot kapott az éjjel, többek között a szumi régióban, és a jelek szerint az orosz támadások új célpontokat találtak: az ukrán gabonát, illetve a mezőgazdasági termékek logisztikai bázisait. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videójában ismét azt szorgalmazta, hogy a nyugati hatalmak oldják fel a területi korlátozást, és így mélyen Oroszországon belül támadhassák az orosz rakéták indító állásait. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 1. 13:47
×
×
×
×