eur:
385.48
usd:
354.5
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Kritikus helyzetben a sürgősségi betegellátás

Szeptember végén tesz javaslatot az egészségügyi kormányzat, miképp lehetne növelni a traumatológiai finanszírozást. A traumatológusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy szeptember második felétől már több vidéki kórházban, így például Veszprémben és Miskolcon is leállhat a sürgősségi betegellátás. A helyzet október elejétől már az egész országban kritikus lesz - figyelmeztet a traumatológus társaság.

Az Egészségügyi Minisztériumban nem nyilatkoztak az ügyben, az InfoRádió megkeresésére csupán egy közleményben reagáltak. Ebben az áll, hogy a tárca a Pénzügyminisztériummal közösen dolgozik a traumatológiai ellátás problémáinak megoldásán, és szeptember végére megszületik a traumatológiai finanszírozás növeléséről szóló javaslat.

A tervek szerint a színlelt szerződések megszüntetése miatt csökkenő jövedelmek kompenzálására pluszforrásokat biztosítanának, miközben az ügyeletet végző orvosok legitim módon adóznának. A többletforrást az állam biztosítaná, de ennek eljuttatása a munkavállalóhoz az adott kórház feladata lenne.

Szeptember vége már késő

Több vidéki kórháznak azonban már késő a szeptember végi döntés, októbertől pedig már az egész országban kritikussá válik a helyzet a sürgősségi betegellátásban, ha a traumatológusok nem kapják meg az emelt fizetést az ügyeleti munkáért - mondta korábban az InfoRádiónak Simonka János Aurél, a Magyar Traumatológus Társaság elnöke.

Az érdekképviseleti szervezet egyhangú határozatban döntött úgy: ha október 1-jéig nem emelik meg a kért szintre a túlmunkáért járó fizetésüket, akkor a jövőben - kihasználva a törvény adta lehetőséget - nem vállalnak többlet-túlórákat.

Az érintett csaknem 600 traumatológus 300-350%-os fizetésemelést követel. Jelenleg ugyanis 600-800 forintos órabérért dolgoznak. Azt szeretnék, ha ez a jövőben ez elérné a 2.500-3.000 forintot.

A MOK három éve mondja, hogy ez lesz

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke emlékeztetett arra: a MOK már több mint három éve folyamatosan mondja, hogy az uniós csatlakozás után milyen jogi normáknak kell megfelelni, és ezek figyelmen kívül hagyása milyen következménnyel járhat. Most bekövetkezik az a helyzet, amit évek óta jósolnak - mutatott rá Éger István.

A MOK elnöke szerint most a megoldás kizárólag azon múlik, hogy a döntéshozók végre észbe kapnak-e és megteszik-e a szükséges lépéseket. Nem külön pénzekről van itt szó, hanem egyszerűen arról, hogy a magyar jogszabályoknak is megfelelően fizessék meg az egészségügyi dolgozók önként vállalt túlóráit - hangsúlyozta Éger István.

Mikola: abba kell hagyni a flúgos futamot

Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa szerint a megszorító intézkedések nemcsak a traumatológusokat lehetetlenítik el, hanem az egész egészségügyet. A forráselvonások és az egészségügyet ért támadások következtében idegesek, ingerlékenyek lettek az emberek és elfogyott az energiájuk - vélekedett a volt egészségügyi miniszter.

"Vissza kellene térni az egészségügyi megújító folyamatok egy szakmailag előkészített, és forrásokkal is biztosított útjára, és ezt a flúgos futamot, ami most zajlik, sürgősen abba kell hagyni, mert mint a vak ló rohan előre a kormányzat elképesztőbbnél elképesztőbb úgynevezett egészségügyi reformlépésekkel, amelyeknek az ágazatban súlyos következményei vannak, elsősorban a betegre nézve" - hangsúlyozta Mikola István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Ficót továbbra is műtik.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Az orosz fegyveres erők szolgálatba állították a nukleáris töltet hordozására is alkalmas Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. Miközben tovább folynak a harcok Harkiv megye Oroszországgal határos területein, az ukrán hírszerzés attól tart, hogy Szumi régió ellen is támadás indulhat. Az ukrán vezérkar szerdai jelentése szerint csapataiknak részben sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket Vovcsanszkból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×