INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Elfogadta a kormány a konvergenciaprogramot

InfoRádió / MTI
Elfogadta a kormány a konvergenciaprogramot balatonőszödi ülésén - közölte Danks Emese kormányszóvivő.

Tájékoztatása szerint a kabinet ülésén először Járai Zsigmond jegybankelnök fejtette ki véleményét a programmal kapcsolatban.

Danks Emese úgy fogalmazott, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a konvergenciaprogram valóságos és hiteles képet fest a költségvetés és a magyar gazdaság helyzetéről.

A jegybank elnöke ugyanakkor jelezte, vita van a nemzeti bank és a kabinet között az inflációs előrejelzést illetően, de hozzátette, ez a véleménykülönbség a normális szakmai vita keretein belül van.

Az euró bevezetésének időpontjával összefüggésben Járai Zsigmond azt mondta, a program hitelességét növeli, hogy nem szerepel benne az európai valuta magyarországi bevezetésének céldátuma.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a fiskális stratégia hiányossága nem jelentős, illetve az államháztartási egyensúly megteremtésére és a folyó fizetési mérleg javítására tett programbeli intézkedések komolyak, hitelesek.

Danks Emese elmondta, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint pozitívum, hogy a konvergenciaprogram tartalékokkal is számol, viszont Járai Zsigmond azt is kifejtette, hogy a bevételek növekedésére tett intézkedések lassíthatják a gazdaság növekedését.

A pénzpiacok számára nagy változást nem fog okozni a konvergenciaprogram - ismertette a kormányszóvivő a jegybank elnökének véleményét.

Ugyancsak hitelesnek nevezte a programot a konvergenciatanács nevében Simor András.

A pénzügyi szakember úgy vélte, versenyképességi szempontból fontos az államháztartás belső struktúráinak átalakítása, illetve a következő konvergenciaprogramban részletesen meg kell jeleníteni a 2009 utáni időszakra vonatkozó terveket.

Danks Emese elmondta még, a konvergenciaprogram vitájában Veres János pénzügyminiszter is felszólalt, majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnök köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Banknak és a konvergenciatanácsnak a program elkészítésében játszott szerepéért.

Ugyancsak hitelesnek nevezte a programot a konvergenciatanács nevében Simor András.

Veres: 20 ponton változtatnak

A pénzügyminiszter közölte: a konvergenciaprogramban több mint 20 pontban lesznek szövegszerű változások a társadalmi vita eredményeképpen, de ezek a program lényegét nem érintik.

A tárcavezető elmondta: a konvergenciaprogramot pénteken a Pénzügyminisztérium elküldi Brüsszelbe, hétfőtől pedig az interneten is olvasható lesz.A címlapról ajánljuk