eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Elfogadta a kormány a konvergenciaprogramot

Elfogadta a kormány a konvergenciaprogramot balatonőszödi ülésén - közölte Danks Emese kormányszóvivő.

Tájékoztatása szerint a kabinet ülésén először Járai Zsigmond jegybankelnök fejtette ki véleményét a programmal kapcsolatban.

Danks Emese úgy fogalmazott, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a konvergenciaprogram valóságos és hiteles képet fest a költségvetés és a magyar gazdaság helyzetéről.

A jegybank elnöke ugyanakkor jelezte, vita van a nemzeti bank és a kabinet között az inflációs előrejelzést illetően, de hozzátette, ez a véleménykülönbség a normális szakmai vita keretein belül van.

Az euró bevezetésének időpontjával összefüggésben Járai Zsigmond azt mondta, a program hitelességét növeli, hogy nem szerepel benne az európai valuta magyarországi bevezetésének céldátuma.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a fiskális stratégia hiányossága nem jelentős, illetve az államháztartási egyensúly megteremtésére és a folyó fizetési mérleg javítására tett programbeli intézkedések komolyak, hitelesek.

Danks Emese elmondta, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint pozitívum, hogy a konvergenciaprogram tartalékokkal is számol, viszont Járai Zsigmond azt is kifejtette, hogy a bevételek növekedésére tett intézkedések lassíthatják a gazdaság növekedését.

A pénzpiacok számára nagy változást nem fog okozni a konvergenciaprogram - ismertette a kormányszóvivő a jegybank elnökének véleményét.

Ugyancsak hitelesnek nevezte a programot a konvergenciatanács nevében Simor András.

A pénzügyi szakember úgy vélte, versenyképességi szempontból fontos az államháztartás belső struktúráinak átalakítása, illetve a következő konvergenciaprogramban részletesen meg kell jeleníteni a 2009 utáni időszakra vonatkozó terveket.

Danks Emese elmondta még, a konvergenciaprogram vitájában Veres János pénzügyminiszter is felszólalt, majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnök köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Banknak és a konvergenciatanácsnak a program elkészítésében játszott szerepéért.

Ugyancsak hitelesnek nevezte a programot a konvergenciatanács nevében Simor András.

Veres: 20 ponton változtatnak

A pénzügyminiszter közölte: a konvergenciaprogramban több mint 20 pontban lesznek szövegszerű változások a társadalmi vita eredményeképpen, de ezek a program lényegét nem érintik.

A tárcavezető elmondta: a konvergenciaprogramot pénteken a Pénzügyminisztérium elküldi Brüsszelbe, hétfőtől pedig az interneten is olvasható lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Húsz év után újra négyesfogathajtó-vb-t rendez Magyarország

Húsz év után újra négyesfogathajtó-vb-t rendez Magyarország

Több különleges évforduló inspirálta a magyar szövetséget arra, hogy pályázzon a vb-rendezésre – mondta az InfoRádióban Lázár Vilmos tizenkétszeres fogathajtó világbajnok. A Magyar Lovassport Szövetség elnöke hozzátette: bár a magyarok jelenleg nem tartoznak a világ közvetlen élvonalához, a magyar közönség támogatásával meglepetést okozhatnak.

Kapnának egy brexitkerülő kiskaput a fiatalok

A fiatalok utazási könnyítéséről szóló – és a brexit-korlátozásokat részben ellensúlyozó – különalkun dolgozik az EU és Nagy-Britannia. A téma Keir Starmer új brit kormányfő európai körútja kapcsán merült fel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Lángokban állt a moszkvai olajfinomító ukrán drónok miatt, új célpontokat találtak az oroszok Ukrajnában – Háborús híreink vasárnap

Lángokban állt a moszkvai olajfinomító ukrán drónok miatt, új célpontokat találtak az oroszok Ukrajnában – Háborús híreink vasárnap

Legalább 158 ukrán drónt leszedett az orosz légvédelem szombatról vasárnapra virradó éjjel, és állítólag ezek lehulló darabjai okozták Moszkva dél-keleti részén az olajfinomítóban a tüzet, amelyet vasárnap reggel az orosz hatóságok a komplexitása miatt a legmagasabb riasztási fokozatba soroltak. Ukrán drónok a Közép-Oroszország ellátása szempontjából kulcsfontosságú konakovói és a kashirai áramtermelő egységeket is támadták drónokkal. Közben az ukrán légvédelem is rengeteg feladatot kapott az éjjel, többek között a szumi régióban, és a jelek szerint az orosz támadások új célpontokat találtak: az ukrán gabonát, illetve a mezőgazdasági termékek logisztikai bázisait. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videójában ismét azt szorgalmazta, hogy a nyugati hatalmak oldják fel a területi korlátozást, és így mélyen Oroszországon belül támadhassák az orosz rakéták indító állásait. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 1. 13:47
×
×
×
×