eur:
389.68
usd:
361.89
bux:
68428.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány Ferenc: a szlovák kormány határolódjon el a Nyitrán történtektől

Hétfőre a Külügyminisztériumba kérették Szlovákia budapesti nagykövetét, hogy magyarázatot kérjenek az elmúlt hetekben, Szlovákiában történt magyarellenes atrocitásokra - közölte a kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Gyurcsány Ferenc elmondta: úgy látja, hogy Szlovákiában egyre erősödik a magyarellenesség, ezért a magyar kormány jegyzékben tiltakozik a történtek miatt.

"Kiszabadult a szellem a palackból. Az eredetileg csak elszigeteltnek tűnő és egymástól elkülönülő események mára világos láncolatba szerveződtek. Nem lehet nem észrevenni, hogy a magyarellenes és helyenként ennél sokkal szélesebb idegengyűlöletet eszkalálódik" - mondta a kormányfő.

Hozzátette: "bebizonyosodott, hogy van összefüggés a nacionalista erők kormányra emelése, és azon csoportok megerősödése között, amelyek programjukban kifejezetten az idegengyűlöletre készültek".

Hozzátette: a dokumentumban arra kérik Robert Fico miniszterelnököt, hogy nyilvánosan és egyértelműen ítélje el a magyarellenes kijelentéseket és atrocitásokat. Emellett felszólítják a szlovák igazságszolgáltatást, hogy a lehető legerélyesebben, minden törvényes eszközt felhaszhálva kerítse kézre az elkövetőket, és állítsa őket bíróság elé.

Gyurcsány Ferenc arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy ne válaszoljanak hasonló módon az idegengyűlöletre.

"Bármi is történik a határon túl, az soha nem ad okot arra, hogy bárki Magyarországon, bármely helyzetben más nemzetet, annak tagját vagy vezetőit sértő, bántó megjegyzést, kijelentést tegyen, vagy ekként viselkedjen" - jelentette ki.

A közép-szlovákiai Nyitrán pénteken egy 23 éves diáklányt támadtak meg azért, mert magyarul beszélt a mobiltelefonján. A támadók az áldozat minden értéktárgyát elvették és magyarellenes szöveget írtak a blúzára. A fiatal lányt a dunaszerdahelyi kórházban ápolják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Bár az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat kevesebb mint egy perc alatt kitölthető, ezt elmulasztva mégis évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek. A jó hír az, hogy egyre többen figyelnek oda és egyre kevesebb pénzt hagynak így veszendőbe menni, viszont az átlagos pénztártag továbbra is nagyon messze van attól, hogy teljes egészében ki tudja használni az szja-visszatérítési plafont - közölte az ÖPOSZ.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×