INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Alkotmánybírósághoz fordult a Fidesz és a KDNP

InfoRádió / MTI
A házipénztár-adóról szóló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt több képviselője.

A Fidesz közleménye szerint Répássy Róbert (Fidesz), valamint Latorcai János és Rubovszky György (KDNP) beadványukban arra hivatkozva kérik a házipénztár-adóról szóló törvény megsemmisítését, hogy az sérti a jogállamiság elvét és a közteherviselés arányosságát.

Az Országgyűlés július 10-én fogadta el a házipénztár-adóról szóló törvényjavaslatot, amely az üzletmenet által indokolt mértéket meghaladó állományra (300 ezer forint felett, amennyiben ez meghaladja az éves forgalom 0,8 százalékát) vezet be 20 százalékos adót, a rendellenes házipénztár-használat megakadályozása érdekében.

Az ellenzéki képviselők szerint az adó kivetésének semmiképp sem lehet alapja egy rosszhiszemű vélelem, miszerint a társas vállalkozások a házipénztárukban lévő pénzeket magáncélra elköltötték.

Habár a probléma egyes esetekben ténylegesen fennáll, ennek orvoslására az adó jogintézménye alkotmányosan nem használható fel, ezért a házipénztár-adó sérti az alkotmányban megfogalmazott jogállamiságot - hangzik az ellenzéki politikusok érvelése.

A címlapról ajánljuk