INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Mondjon véleményt napi 5 milliárd elköltéséről!

InfoRádió / MTI
Mától olvasható az Új Magyarország Fejlesztési Terv a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján - jelentette be az újonnan kinevezett kormányszóvivő.

Danks Emese elmondta: ezzel megnyílt a lehetőség az újabb társadalmi egyeztetésre, amely során mindenki véleményt nyilváníthat a következő időszak fejlesztési elképzeléseiről.

A kormányszóvivő elmondta: a 2007 és 2013 közötti időszakban minden magyar állampolgárra 800 ezer forint jut, vagyis az ország naponta 5 milliárd forintot költhet fejlesztésre.

Danks Emese kitért arra is, hogy eddig 4500 szervezet vett részt a tervezet egyeztetésében.

A tervek szerint a kormány szeptember 27-én véglegesíti az Új Magyarország Fejlesztési Tervet.

Fidesz: első a hiteles konvergenciaprogram

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke szerint az uniós források elérésének feltétele egy hiteles konvergenciaprogram, éppen ezért az ellenzéki párt szükségesnek tartja, hogy a fejlesztési terv társadalmi vitára bocsátása előtt a Konvergenciatanács véleményezze az anyagot.

A fideszes politikus úgy vélte: egy fejlesztési terv attól lesz hiteles és a nemzet számára hasznos, ha pontosan bemutatja a kitűzött célokat, tartalmazza azok számszerűsítését és ütemezését.

Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy már volt egy Új Magyarország Fejlesztési Terv, ami nem felelt meg sem a szakmai, sem az uniós előírásoknak, és a mostani második tervnek sem csak irányelveket kellene tartalmaznia.

MSZP: legyen nemzeti minimum a terv

Az MSZP azt szeretné, ha a fejlesztések tekintetében nemzeti minimum lenne az Új Magyarország nevet viselő második Nemzeti Fejlesztési Terv - mondta az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Mesterházy Attila hozzáfűzte: ha az ország eltér ettől a Brüsszelnek leadott dokumentumtól, akkor Magyarország forrásokat veszít, ezért a fejlesztési tervnek kiszámíthatónak kell lennie.

A politikus felszólította a Fidesz-frakciót, hogy tegye félre pártpolitikai érdekeit, és tartalmilag tegyen hozzá a fejlesztési tervhez.

A címlapról ajánljuk