eur:
392.14
usd:
362.65
bux:
73431.84
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Példátlanul nagyot zuhant Gyurcsány népszerűsége

Tovább növekedett a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Forsense júliusi felmérése szerint. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rokonszenv indexe példátlan mértékben, 12 ponttal zuhant a választásokat követő hetekhez képest. A megszorításokkal kapcsolatos vélekedések nem változtak jelentős mértékben az elmúlt hónapban, a megkérdezettek 72 százaléka támogatja azokat. Az SZDSZ és az MDF a parlamenti bejutáshoz szükséges szinten mozog.

A Századvég és a Forsense júliusi felmérése szerint tovább nőtt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben. Az adatok alapján az összes megkérdezett körében 8, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 9 százalékponttal vezet a legnagyobb ellenzéki párt a szocialisták előtt.

A megkérdezettek 49 százaléka szerint egy most vasárnap rendezendő választáson a Fidesz nyerne, míg az MSZP győzelmére csak 20 százalék tippel - ez a Századvég szerint extrém különbségnek számít. A bizonytalanok és a válaszmegtagadók is nagy arányban várnak Fidesz-győzelmet, ugyanakkor az MSZP-szimpatizánsok relatív többsége (47 százalék) még mindég saját pártja győzelmében bízik.

Az intézet tájékoztatása szerint az SZDSZ és az MDF egyaránt a parlamentbe jutáshoz szükséges minimális támogatottsági szinten mozog, más pártnak nincs esélye a küszöb átlépésére.

Az emberek kétharmada elégedetlen a kormány munkájával

A megkérdezettek 32 százaléka vélte úgy, hogy a kormány jó munkát végez, míg 62 százaléka negatívan nyilatkozott a kabinetről; ugyanakkor az ellenzék tevékenységét is mindössze 38 százalék ítélte jónak, míg 50 százalék az elégedetlenek aránya.

A Századvég felmérése szerint júniusban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rokonszenv indexe példátlan mértékben, 12 ponttal zuhant a választásokat követő hetekhez képest, ezzel a kormányfő 45 ponttal a kilencedik helyre került az úgynevezett rokonszenv listán, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pedig 53 ponttal az ötödik helyen áll.

A megkérdezettek 72 százaléka támogatja a megszorításokat

A megszorításokkal kapcsolatos vélekedések nem változtak jelentős mértékben az elmúlt hónapban. Júniusban a megkérdezettek 75 százaléka tartott szükségesnek olyan intézkedéseket, amelyek rövidtávon kedvezőtlenek ugyan az emberek számára, de a kormány szerint elkerülhetetlenek az ország jelenlegi pénzügyi helyzetében - július közepén 72 százalék volt ezen a véleményen.

Az MSZP szavazóinak júliusban is több mint 90 százaléka tartja szükségesnek az intézkedéseket Júliusban a Fidesz szavazóinak többsége (52 százalék) is szükségesnek tart ilyen intézkedéseket, de itt már 9 százalékpontos csökkenés mutatkozik az egy hónappal korábbi eredményhez képest.

A megkérdezettek körében továbbra is valamivel többen vannak, akik helyeslik a kormányzati intézkedéseket (53 százalék), mint ahányan ellenzik azokat (43 százalék). A Fidesz szavazóinak 70 százaléka ellenzi az intézkedéscsomagot, az MSZP szavazóinak 92 százaléka viszont helyesli azt.

Demszky vidéken népszerű

Érdekesség, hogy a budapesti főpolgármester országosan népszerűbb, mint a fővárosiak körében. Demszky Gábor rokonszenvindexe az előző hónaphoz hasonlóan júliusban is alacsonyabb a budapestiek körében (41 pont), mint a teljes mintában (44 pont).

A közvéleménykutatást július 17-e és 21-e között, 1004 felnott megkérdezésével végezte az intézet.

Címlapról ajánljuk

Márton Anna nyerte a magyarok párharcát, Szűcs Luca is a legjobb nyolc között

Márton Anna 15-7-re verte Pusztai Lizát, Szűcs Luca 15-10-re a világbajnoki harmadik, bolgár Joana Ilievát, két magyar jutott a legjobb nyolc közé a női kardvívók egyéni versenyében. A folytatásban Márton Anna Olha Harlannal, Szűcs Luca Sara Balzerrel vív majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×