eur:
392.19
usd:
362.75
bux:
73438.29
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Combino-sztori: egyelőre vége, pedig még el sem kezdődött

Mind Demszky Gábor főpolgármester, mind a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció arra kérte a BKV-t, hogy ideiglenesen vonja ki az elmúlt hetekben többször is forgalmi káoszt okozó Combino-villamosokat a budapesti forgalomból. A BKV hétfő délután közölte: a Siemens kedden visszahívja a villamosokat, de reményeik szerdán azok már újra járnak.

Demszky Gábor főpolgármester felkérte a BKV-t, hogy mindaddig vonják ki a forgalomból a Combino-villamosokat, amíg a gyártó Siemens cég szakemberei teljes körűen feltárják a meghibásodások okát.

A főpolgármester egyben levélben kérte fel a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Beke-Martos Gábort, hogy tegyen meg mindent a felsővezetékek rendszerében és a járműben az utóbbi időben keletkezett hibák minél előbbi kijavításáért.

Demszky Gábor azt is kérte, hogy a cég tájékoztassa Budapest lakosságát arról, mikor lehet számítani a cég által kiépített, szállított és üzemeltetett rendszerek elvárható működésére.

A Fidesz is kivonatná

Hasonló kérést fogalmazott meg a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció vezetője is, aki azt javasolta a BKV-nek, hogy ideiglenesen vonja ki az elmúlt hetekben többször is közlekedési káoszt okozó tömegközlekedési eszközöket.

A villamosok útvonalán korábban több tartóoszlopot is ki kellett cserélni, az elmúlt napokban pedig többször is üzemzavart okoztak a Combino-villamosok.

Fidesz-MKDSZ: mielőtt elhatalmasodna a káosz

"Mielőtt teljesen elhatalmasodna a káosz a nagykörúton, és további súlyos presztízsveszteség érné a nagy múltú közlekedési vállalatot, valamint a tulajdonos Fővárosi Önkormányzatot, azt javasoljuk, hogy átmenetileg vonják ki a Combino-villamosokat a forgalomból, végezzék el a teljes körű műszaki felülvizsgálatot, és csak a revízió, valamint a hiányzó légkondicionáló-berendezések beszerelése után bocsássák vissza őket a forgalomba" - közölte Kupper András.

A Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője szerint az elmúlt hetek hibasorozata egyértelműen felveti a főpolgármester politikai és anyagi felelősségét. "Elfogadhatatlan, hogy a budapestieket és Európa egyik legforgalmasabb útszakaszát Demszky Gábor a kampányvillamosok tesztelésére használja" - fogalmazott a politikus.

BKV: kedden visszahívja a villamosokat a Siemens

A BKV Sajtóirodája válaszul közölte, hogy kedden visszahívja a Combino villamosokat a Siemens ellenőrzésre. Hétfőn még járnak a villamosok.

A Siemens valamennyi Combino villamost visszahívja, és akkor engedik újból a forgalomba a szerelvényeket, ha azok üzembiztosak. Addig Ganz villamosokat állít forgalomba a BKV.

A BKV azt reméli, hogy szerdán már újra járnak a Combino villamosok.

Kis budapesti Combino-történelem

<

...és amikor már nem, útban a remíz felé (fotó: InfoRádió)

Hétfőn a Blaha Lujza tér közelében romlott el az egyik Combino, melyről le kellett szállniuk az utasoknak, a villamos ezután kocsiszínbe ment - közölte a Fővinform.

A hétfői meghibásodással kapcsolatban a BKV fődiszpécsere az InfoRádiónak azt mondta: nem történt semmi különleges, a forgalom nem állt le, csak bement a Combino a kocsiszínbe.

Vasárnap műszaki hiba miatt délután három óra körül 5-7 percre állt le a villamosforgalom, s a vezérlési rendszert újra kellett indítani.

Szombaton a Széna térnél állt le egy Combino, a szerelvényt szervizbe kellett vontatni, az utasokat a Moszkva tér és az Oktogon között autóbuszokkal szállították 14 óra 18 perc és 14 óra 45 perc között.

Múlt héten szerdán pedig a Széna téren történt meghibásodás, a Combino többszöri újraindítás után is csak egy megállót tudott haladni a Mechwart ligetig, ahonnan végül elvontatták.


Címlapról ajánljuk

Márton Anna nyerte a magyarok párharcát, Szűcs Luca is a legjobb nyolc között

Márton Anna 15-7-re verte Pusztai Lizát, Szűcs Luca 15-10-re a világbajnoki harmadik, bolgár Joana Ilievát, két magyar jutott a legjobb nyolc közé a női kardvívók egyéni versenyében. A folytatásban Márton Anna Olha Harlannal, Szűcs Luca Sara Balzerrel vív majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Esni kezdett a forint, meglódult a dollár

Esni kezdett a forint, meglódult a dollár

A múlt heti nagy hullámvölgy után hétfőn reggel stabilan kezdett a forint a főbb devizákkal szemben, aztán esésbe váltott, miközben meglódult a dollár. Az euró jegyzése délutánra 393 közelébe, a dolláré 363-ig emelkedett. Amint makronaptárunkból kiderül: egy kifejezetten mozgalmasnak ígérkező hét indult és holnaptól kell nagyon résen lenni, és elsősorban az Egyesült Államok felőli adatokra kell figyelni, amelyek akár nagy kilengéseket is hozhatnak a főbb devizákon és a piaci hangulaton keresztül a forintnál is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×