eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk

Gyurcsány Ferenc és az igazság sajátos kapcsolata

A választási ígéretekben szereplő adócsökkentéssel szemben a kormány több adóemelésről döntött az elmúlt hetekben. A miniszterelnök a Népszabadságnak adott interjúban úgy fogalmazott: a kampányban nem hazudott, csak nem bontotta ki az igazság minden részletét.

"Magyarország jó úton jár. Ez az adócsökkentés kormánya." - Gyurcsány Ferenc pár hónappal ezelőtt az MSZP kampányfilmjében még így beszélt kormányáról.

A július 28-ai Népszabadságnak adott interjújában a miniszterelnök már másképp fogalmazott: "Van egy erkölcsi dilemma: Miként mondható el az embereknek, hogy a politikai és a hétköznapi erkölcs között időnként felmerülő különbség olyan helyzetet diktál, amelyben, ami igaz és helyes politikailag, nem feltétlenül igaz és elfogadható a hétköznapi erkölcs mércéje szerint."

Szintén ebben a lapinterjúban a kormányfő azt mondta: "Nem hazudtam, de nem bontottam ki az igazság minden részletét. Ez politikailag racionális volt, mert megteremtette egy igaz fordulat esélyét. És fordítva: a közerkölcs szerinti igazság politikai hazugság lett volna. Ha ugyanis a költségvetés ügyei kerülnek a kampány centrumába, akkor semmiről nem beszélhetünk, amit a ciklusban meg akarunk és meg is fogunk csinálni."

Adócsökkentés helyett adóemelés

Gyurcsány Ferenc és a szocialisták a választási kampányban a közelmúltban bejelentett intézkedésekkel ellentétes lépésekre kértek felhatalmazást a választóktól.

"Megígértük, megtettük. Szavazzon Ön is az ötéves adócsökkentési programra" - hangzott a szlogen.

Az ötéves adócsökkentési programot azonban a kormány elhalasztotta legalább 2-3 évvel, bár erről már a választás előtt döntés született a parlamentben.

Nagyobb áfa, új adónemek

A kormány az áfa középső kulcsát várhatóan 15-ről 20 százalékra emeli fel.

Gyurcsány Ferenc a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének keddi küldöttgyűlésén nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy mégsem törlik el az iparűzési adót.

Az Új egyensúly program keretében az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatokban szó van még új adónemek bevezetéséről is, amelyek között megtalálható a kamat- és tőzsdei árfolyamnyereség-adó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×