INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Az SZDSZ-szel kapcsolatban Gyurcsány sem tud biztosat

InfoRádió / MTI
Elsősorban a szociális rendszeren keresztül kívánja a rászoruló gázfogyasztókat támogatni a kormány a jövőben - közölte a miniszterelnök a közszolgálati rádiónak adott interjújában.

"Maga az árképzés rendszere megváltozhat, és egyre inkább arra törekszünk, hogy ne az árat támogassuk, (...) hanem (...) célzottan azt támogassuk, aki, ha kifizeti a teljes árat, (..) bajba fog kerülni". "Az ártámogatás helyett a szociális rendszeren keresztül adjuk oda azt a pénzt" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: az új támogatási rendszer részleteit, "pontos eljárási rendjét és mértékét" Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter ismerteti majd szerdán.

Kitért ugyanakkor arra, hogy a kormány egyelőre megtartja "a fogyasztástól függő támogatást" is, így kevésbé emelkedik a földgáz ára azoknál, akik évi 1.500 köbméternél kevesebb gázt használnak el.

Az új rendszerben az alacsonyabb jövedelműeknek, a fogyatékossággal élőknek, a munkanélkülieknek és a nagycsaládosoknak adnának több támogatást. Utóbbiakra utalva úgy vélte, a nagycsaládosoknak "sokkal magasabb családi pótlékot kell adni, mint ma".

A kormányfő az államháztartást érintő nagyobb reformok elindításáról is beszélt.

Elmondta, hogy még ezen a héten elkezdődik a felsőoktatási és közoktatási reform második szakasza, és már az igazgatási, közigazgatási reform "indító lépései" is a parlament előtt vannak.

Az egészségügyi reform első nagy csomagját még idén nyáron a parlament elé terjeszti a kormány, és az év végéig elkezdik a "nyugdíjreformmal kapcsolatos munkálatokat" is.

Gyurcsány Ferenc az ezer milliárd forintos költségvetési hiány összetevői közé sorolta a Gripen vadászrepülőkre, az autópálya-építésre, az árvízi védekezésre és helyreállításra, a nyugdíjra, a gyógyszertámogatásra, valamint a gyógyításra, megelőzésre fordított pénzt.

Arra a kérdésre, hogy a koalíciós partner ismerte-e a költségvetési hiány mértékét, a miniszterelnök azt mondta: "hogy az SZDSZ miről tudott és miről nem, arról én őszintén szólva nem tudhatok".

A címlapról ajánljuk