eur:
394.72
usd:
370.35
bux:
65325.36
2024. április 19. péntek Emma

Vagyonosodási vizsgálat: kezdjük a politikusokkal!

Az APEH helyesen tenné, ha a politikusokkal kezdené a vagyongyarapodási vizsgálatot - mondta az InfoRádiónak az országgyűlési képviselők vagyonbevallása kapcsán Vadász Iván. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnökét annak kapcsán kerestük meg, hogy Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatából nem teljesen világos, mi lett a sorsa annak a 87 millió forintnak, amit a miniszterelnök tavaly osztalékként szedett be a saját cégétől.

A magyar vállalkozók körében is állandó gyakorlat, hogy igyekeznek befektetéseiket más személyek neve alatt megtenni, nagyon sok cégalapításnál az ügyvezetők strómanok - mondta az InfoRádióban Vadász Iván a magyarországi gyakorlatról.

"Önmagában ez büntetőjogi kérdéseket nem vet fel, annyiban adózási kérdés, hogy ha én valakinek pénzt ajándékozok, akkor az illetékköteles, amennyiben a 150 ezer forintot meghaladja" - tette hozzá az adótanácsadók egyesületének alelnöke.

El is lehet költeni 87 millió forintot

Arra a kérdésre, hogy mi történhetett Gyurcsány Ferenc 87 millió forintjával, Vadász Iván megjegyezte: fogalma sincs mire költ a miniszterelnök, de látott már olyat, hogy valaki ezt igenis el tudja költeni, ha másra nem, például családtagjainak vásárol ingatlant belőle.

"Meg kell magát a miniszterelnököt kérdezni. Ha már egy miniszterelnök vállalta, hogy 10 ezer vagyongyarapodási vizsgálatot rendel el az APEH keretein belül, akkor minden politikusnak vállalnia kell, hogy az ő megélhetését, költekezését is nagyítóval fogja vizsgálni a közvélemény" - vélekedett Vadász Iván.

A politikusoknak soha nem kell elszámolniuk

A szakember megjegyezte: a miniszterelnök helyében a vagyongyarapodási vizsgálatokat az országgyűlési képviselők átvilágításával kezdte volna.

"Ez a közélet, az adómorál számára tisztító erejű lenne, hiszen a sajtóból látjuk, hogy megmagyarázhatatlan vagyonok halmozódnak föl" - mondta Vadász Iván, példaként a politikusok házépítéseit, házvásárlásait említve.

"Amikor rákérdeznek, tulajdonképpen nem tudnak elszámolni vele, mindegy melyik oldalon áll az illető politikus. Miközben az APEH évente több száz magyar adózót faggat arról, hogy miből fedezte a kiadásait, még egyszer sem hallottam arról, hogy vezető politikusaink elszámoltak volna a lakásügyeikkel" - hangsúlyozta Vadász Iván.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×