eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Egészségügyi tervek: üvegfalú minisztérium és a hálapénz vége

Csak a szakorvosi ellátásra vonatkozik a legalább öt perces vizsgálat - közölte az egészségügyi miniszter. Molnár Lajos az InfoRádióban elmondta: az egészségbiztosítási rendszer átalakításától a hálapénz megszűnését várják. A reformra egy hatékonyabb, kisebb méretű és költségvetésű, "üvegfalú" minisztériummal készülnek.

A minőségi betegellátás érdekében van szükség a minimum öt perces ellátásra - hangsúlyozta Molnár Lajos az InfoRádióban, de hozzátette, hogy ez csak a szakorvosi ellátásra vonatkozik.

Az egészségügyi miniszter erről azután beszélt, hogy a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciója technikailag kivitelezhetetlennek nevezte az új elképzelést és úgy vélte: a betegellátás rovására megy, ha az orvosoknak legalább öt percet kell szánniuk egy-egy betegre.

A kormány csütörtökön döntött úgy: július 1-jétől az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem fizet az öt percnél rövidebb ellátások után.

Vége a hálapénznek?

A hálapénz megszűnését az új tárcavezető az egészségbiztosítási rendszer átalakításától várja. Molnár Lajos szerint az egészségügyi reform keretében ugyanis a kormány elhatározott szándéka, hogy biztosítási rendszert alakít ki Magyarországon.

A hálapénz akkor jelent meg, amikor az ötvenes években szétverték, államosították a biztosítási rendszert. Ha most ismét kialakul egy biztosítási rendszer, akkor megszűnik a hálapénz - vélekedett Molnár Lajos.

"Üvegfalú" minisztériumot szeretne Molnár Lajos

Az egészségügyi miniszter az üvegzseb-törvényre utalva "üvegfalú" minisztériumot akar, amely nyilvánosan és hatékonyan működik.

Molnár Lajos szerint a minisztérium kisebb, a költségvetése kevesebb lesz, a gépkocsik felét eladják, a mobiltelefonok nagy részét megszüntetik.

Az átalakult minisztériumban a tárcavezető mellett egy államtitkár és három szakállamtitkár lesz, és a jelenleginél kevesebb alkalmazott.

Az elbocsátásoknál sok szempontot figyelembe vesznek majd - hangsúlyozta Molnár Lajos, hozzátéve: mivel az alkalmazottak többségét nem ismeri, a régi munkatársakvéleményére támaszkodik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×