eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Kiskarácsony, nagy szemét

Harmadával több szemét gyűlik össze karácsony tájékán Budapesten. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szerint 180 gyűjtőkocsi, ha kell, túlórában szállítja el a hulladékot. A britek egy felmérés szerint mobiltelefont, elektronikai eszközöket és számítógépeket is kidobnak.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője, Szegedi Péter az InfoRádiónak azt mondta, a karácsonyi időszakban 26-27 százalékkal több szemét keletkezik Budapesten.

„Általában a fővárosi háztartásokból naponta mintegy 14-15 ezer köbméter háztartási hulladékot szállítunk el. Ilyenkor, az ünnepek idején ezek a számok elérik a 17-18-19 ezer köbmétert is” – fogalmazott Szegedi Péter, aki hozzátette: ez az időszak január első hetéig tart. A szóvivő hozzátette, naponta 170-180 gyűjtőkocsi van kint az utakon, és ha kell túlórában foglalkoztatják a dolgozókat.

Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában karácsonykor hárommillió tonna szemét gyűlik össze, ami az éves hulladékmennyiség 10 százaléka. A keletkező szemét mindössze 23 százalékát tudják csak újrahasznosítani a britek a norvégok 68 százalékával szemben. Ez is az öt évvel ezelőtti mennyiség kétszerese.

A felmérésből kiderül, hogy a britek, ahogy feltehetőleg a magyarok is, főként karácsonyi üdvözlőlapot, elektronikai eszközöket, élelmiszert, mobiltelefont, csomagolópapírt, játékokat és karácsonyfát dobnak ki.

A problémára felfigyelve több cég idén inkább emailen küldte a karácsonyi üdvözletet a hagyományos postai út helyett. Becslések szerint Nagy-Britanniában a körülbelül 8 millió karácsonyfából 7 millió a háztartási hulladék közé kerül, csak alig több mint egy milliót hasznosítanak újra.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője szerint Magyarországon a hulladékhasznosító műben fűtési gőzt és áramot tudnak előállítani az elégetett fenyőfából. Szegedi Péter elmondta, a szervezet elszállítja a kidobott karácsonyfákat, hogyha az emberek a kukákhoz, a lakótelepeken pedig a közös gyűjtőhelyekhez teszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×