eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Sándor-palotában 2020. október 28-án, miután Áder János köztársasági elnöktől átvette a kinevezését.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Már az adatvédelmi hatóság is vizsgálja az ellenzéki kampány-SMS-ek ügyét

A miniszterelnök szerint súlyos választási csalás történt, amit a választások után ki kell vizsgálni.

A Márki-Zay Pétert támogató, Bajnai Gordon volt MSZP-s kormányfő által kiépített DatAdat-csoport állt a hátterében annak az SMS-cunaminak, amely során az ország lakosságának egy tizede kapott rövid, sokszor névre szóló üzenetet a baloldali kampányközponttól – írja cikkében a Magyar Nemzet. A lap szerint az akciót illegális adatbázis felhasználásával hajtották végre, amellyel körülbelül egymillió embert értek el.

A lap információi szerint a szolgáltatók és a hatóságok közös vizsgálatából kiderült, hogy egy közbeiktatott cégen keresztül az ország lakosságának tizedét elérő akciót a Bajnai Gordon volt szocialista kormányfő és titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám által kiépített DatAdat-csoport osztrák leánycége rendelte meg, a művelethez szükséges hatalmas adatbázist is ez a vállalkozás biztosította.

A megkérdezett szakértő szerint az illegális úton beszerzett adathalmaz Facebook-profilokból letöltött, nevekkel összekapcsolt telefonszámokból, illetve banki és kereskedelmi adatbázisokból kinyert elérhetőségekből áll, és mindenféle politikai hovatartozás, vagyis targetálás nélkül küldték szét az üzeneteket.

Az ügyben több panasz is érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz – mondta el Péterfalvi Attila a Kossuth rádió Krónika című műsorában. A NAIH elnöke úgy fogalmazott, azért vet fel adatvédelmi aggályokat az ügy, mert az üzenetek csupán telefonszámokat tartalmaznak, azt nem lehet tudni, hogy ki a telefonszámokat használó adatkezelő.

Péterfalvi Attila elmondta, semmilyen szabálynak nem felel meg az üzenet, ráadásul olyan panaszokat is kaptak, ahol a panaszos – csatolva az SMS-t – kifejti, hogy őt olyan becenéven szólították meg, amelyet a Messengeren használ. "Nagy valószínűséggel az adatkezelés mögött nem a nyilvános telefonkönyv adatállománya áll" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×